שירי זלמן אביטל, מייסדת "קלה להצגה", מביאה 15 שנות ניסיון בסטנדאפ בהתאמה אישית לעולם הבידור הישראלי. מהתחלות כילדה בת שש שחיקתה את ריטה, דרך השתתפות בדומינו גרוס. במהלך הקריירה שלה עבדה עם מחלקת החינוך בהרצליה, פיתחה מודל ייחודי של סטנדאפ מותאם לחברות וארגונים, וממשיכה להופיע בתיאטרון "פלייבק דוט קומי".
אנו ממשיכים בכתבה השניה בסדרה "זרקור מקומי", בעלות ובעלי עסקים יחודיים המעוניינים להופיע במדור מוזמנים לפנות אלינו ולשתף בסיפור שלהם – כי כל סיפור ראוי להיספר וכל עסק קטן ראוי להכרה.
הראיון השני בסדרה: הכירו את שירי זלמן אביטל, מייסדת "קלה להצגה"
שירי זלמן אביטל, מייסדת "קלה להצגה", חושפת בראיון את המסע שלה מילדה בת שש שחיקתה את ריטה, דיילת באל על וכיום לאחת הסטנדאפיסטיות המקוריות והשנונות במופעי אילתור בישראל. ההתחלה עוד בילדותה כצרכנית נלהבת של תוכניות קומדיה, המעבר דרך השתתפות בדומינו גרוס והקמת הרכבי נונסנס, ועד להיותה פורצת דרך כאחת הנשים הבודדות בתחום הסטנדאפ הישראלי לפני 15 שנה.
שירי פיתחה מודל ייחודי של סטנדאפ בהתאמה אישית לחברות וארגונים, עבדה עם מחלקת החינוך בהרצליה, וממשיכה להופיע בתיאטרון פלייבק דוט קומי. שירי נשארת אופטימית לגבי עתיד הקומדיה בישראל: "לנו היהודים יש חוש חזק מאוד להומור – זה תחום שלעולם לא יכחד."

איך התחלת בעולם הקומדיה והסטנדאפ? מה הניע אותך לבחור בתחום הזה?
מגיל קטן ועד היום התוכן שאני צורכת זה רק קומדיה. כל תוכנית שהייתה בשיאה ממש הייתי מזוהה איתה מרוב שסביבי ידעו שאני 'חזקה' בה. לא פספסתי אף תוכנית הומור וסאטירה, מ'העולם הערב', דרך 'רק בישראל', פלטפוס, 'אחד העם 1' ו'הפרלמנט', אלה הן תחנות חיי עם כל הנונסנס והאימפרוביזציה, בקיצור, חיידק הבידור במיטבו. כמובן היו שסבלו מזה כשנתקעו לי דמויות כמו 'לימור' או 'מירי הפקח"ית'.
ספרי לנו על הפעם הראשונה שהופעת בגיל שש – איך זה היה?
אני זוכרת שהיינו שמים תקליט של ריטה והייתי עומדת ושרה למשפחה בדיוק כמו ריטה.
ספרי על התקופה בצוות "דומינו גרוס" – איך זה היה?
מצד אחד זו הייתה התגשמות חלום. כי הייתי מכורה לתוכנית כשהיו בה כל הגדולים. נכנסתי לקבוצות בנות שעבדו על מופע זמן רב לפני שהצטרפתי. מהצד שלי נכנסתי פנימה מאוד מהר הבאתי מערכונים שאושרו יחסית מהר על ידי עמירם גרוס. התחלתי להופיע לא מעט זמן אחרי שהצטרפתי. אבל האנרגיה שם לא הייתה טובה. וגם החוזה המוגזם שהציעו לי. אז עזבתי.
לאחר כמה שנים התחלת את הדרך בסטנדאפ סולו?
לאחר כמה שנים שהבנתי שאם אין אני לי מי לי… התחלתי את דרכי בסטנדאפ בצוות 2 ועוד במות קטנות לפני כ-15 שנים. היו ממש מעט נשים בתחום. במיוחד באותם במות פתוחות היו ערבים שהייתי הסטנדאפיסטית היחידה. עוד לפני הסמארטפונים, הפייסבוק וכל הכיף שיש היום.

איך נראה התהליך של יצירת סטנדאפ בהתאמה אישית?
הלקוח בוחר דמות אותה אני מחקה ודרכה אני עושה את הסטנדאפ. זה יכול להיות משהו אמיתי כמו המנכ"ל, המנקה, לקוח טיפוסי, חוגג יום הולדת – זה יכול להיות גם גבר וגם אישה. לאחר מכן נותנים לי אינפורמציה על האנשים שיהיו ועל הסביבה הכללית שלהם אם זה מקום עבודה. אם זה כנס אז על נושא הכנס וכן הלאה… אני כותבת את הטקסט – שולחת לאישור – ואז מדייקים.
האם יש לך קשר מיוחד לעיר הרצליה? מה מייחד את הקהל המקומי?
יצא לי לא מעט לעבוד עם מחלקת החינוך בעיר בכהונתו של ד"ר יעקוב נחום. המשנה שלו יעל יוסף חקון ראתה אותי באיזשהו מופע ומאז התחברנו.
האם יש ניסיון מקצועי קודם שעוזר לך היום בעבודה עם חברות וארגונים?
הניסיון הקודם זה מאירועי סטנדאפ קודמים. אני מגיעה לפגישת תחקיר עם מחלקה בבית חולים ואני יודעת כמה הכל ואת כל המילים המסובכות כמו אקרדיטציה. יש לי כל כך הרבה ידע לא רלוונטי בראש מכל כך הרבה תחומים שזה משוגע.
איזה תגובה מהקהל הכי מרגשת אותך?
וואו. היו המון. לרוב זה לא חודר אותי. אבל כמה חודשים לתוך מלחמת חרבות ברזל, בתום מופע לחברה, ניגשה אלי אישה מקסימה שאגב היא גם זו שהזמינה אותי לחברה אבל לא מולה עבדתי בתחקיר. ואמרה לי שזו הפעם הראשונה מזה כמה חודשים שהיא הצליחה להתנתק ממה שקורה, להנות ולצחוק.
ובגלל שידעתי על כל אחת ואחד שהיו שם ידעתי שיש לה 3 בנים. אחד נכנס לרפיח בדיוק, אחד שורד נובה והשלישי על הרצף. נעמדתי דום. לא ידעתי איך להגיב. רק חיבקתי אותה.

מה זה "תיאטרון פלייבק דוט קומי" ואיך זה שונה מסטנדאפ רגיל?
זה בכלל לא סטנדאפ – זה מופע אלתור. זו טכניקת תיאטרון עולמית שנולדה בארה"ב מפסיכודרמה. ככלי טיפולי. המטרה של המופע הוא לשקף חזרה סיפורים TO PLAY IT BACK למספר. וזה נותן הרבה לצופה כאשר הוא רואה את הסיפור שלו מומחז. במהלך השנים הייתי חלק מקבוצה. ועם השנים הקמתי את הקבוצה שלי שהפורטה שלה זה שהיא קומית.
יש לך סיפורים מיוחדים או לא צפויים מהקריירה?
עשיתי מופע למחלקת שיווק של תנובה. שנייה לפני המופע שאלתי האם קוראים לאחת העובדות מיה או מאיה ואותה מאיה עברה בדיוק מולנו וזו אחיינית שלי שלא ידעתי שהיא בתנובה בכלל. במקרה אחר במופע למשרד עורכי דין, תוך כדי ההופעה הסתבר לי שאחד מהחברה שם בן דוד של בעלי והיה בחתונה שלנו.
מקרה מרגש במיוחד היה מופע לאישה בת 90 שנפטרה לא מעט אחרי המופע שעשיתי למשפחה. לאחר מכן המשפחה יצרה עימי קשר ואמרה לי שזה הדבר הכי טוב שעשו. יצרו זיכרון של כולם יחד צוחקים והיא מאוד נהנתה.
לסיום, איזה עצה היית נותנת למישהו שרוצה להתחיל בעולם הקומדיה?
"ברח!" [צוחקת]
לסיכום, לנו היהודים, יש חוש חזק מאוד להומור.
כפי שציינה שירי "לנו היהודים, יש חוש חזק מאוד להומור. זה תחום שלעולם לא יכחד", אין ספק כי בתקופות מורכבות ומאתגרות, הומור מסייע לכל אחת ואחד. אגב, לקומיקאי הגיל דווקא עושה טוב כפי שמציינת שירי "אני לא חושבת שהשתנתי בקטע הקומי, עם השנים ההומור נעשה יותר מתוחכם."
למרות האתגרים של אי-יציבות בתחום ותקופות קשות כמו הקורונה והמלחמה, שירי נשארת מחויבת לרפא ולהעניק שמחה לקהילה הישראלית דרך הכוח המרפא של הצחוק. "15 שנים אני רק עושה סטנדאפ בהתאמה אישית, פלייבק ואלתור וסדנאות", היא מסכמת, "אין קהל שלא פגשתי. אני כותבת כל מופע מא' עד ת' וזה כבר שריר מאוד מיומן."
- אתר האינטרנט של שירי זלמן אביטל: www.easy-to-show.co.il
- עמוד הפייסבוק של שירי זלמן אביטל: facebook.com/shiri.zalman.comedian
- ניתן ליצור קשר עם שירי בנייד 054-2470787 או במייל shirizalman@gmail.com
זרקור מקומי
במהלך השנה האחרונה, ובמיוחד לאחר המלחמה, הבנו כמה חשובים העסקים הקטנים לרקמת החיים בעיר. הם לא רק מספקים שירותים ומוצרים, אלא יוצרים זהות מקומית, מקומות מפגש ותחושת קהילה. כאשר אנו קונים מעסק מקומי, אנו לא רק רוכשים מוצר – אנו תומכים בחלום של מישהו, בפרנסתו של בעל משפחה ובעתיד הכלכלי של העיר שלנו.
המטרה שלנו בסדרה זו היא כפולה: מצד אחד, אנו רוצים לתת במה לבעלי העסקים המקומיים לספר את הסיפור שלהם, לחשוף את הייחודיות שלהם ולהציג את הערך המוסף שהם מביאים לקהילה. מצד שני, אנו רוצים לעודד את תושבי הרצליה להכיר מקרוב את השכנים העסקיים שלהם, לגלות אוצרות נסתרים בעיר שלהם ולהבין שבחירה לקנות מקומי היא בחירה בקהילה חזקה ומשגשגת.
בעלות ובעלי עסקים המעוניינים להופיע במדור מוזמנים לפנות אלינו ולשתף בסיפור שלהם – כי כל סיפור ראוי להיספר וכל עסק קטן ראוי להכרה.