בטקס צנוע, מרגש ומלא משמעות, ציינה העיר הרצליה מאה שנים להיווסדה. האירוע, שנערך בבית חיל האוויר ב-27 בנובמבר, יום העלייה לקרקע של החלוצים הראשונים, היווה נקודת ציון היסטורית בתולדות העיר. למרות הצניעות שאפיינה את הטקס בשל המצב הביטחוני, הוא שיקף את רוח החלוציות, המסירות והקהילתיות שמאפיינת את הרצליה מאז ועד היום.
לפני 100 שנה. היה זה יום ראשון, 23.11.1924, כ"ו בחשוון תרפ"ה, בשעת בוקר מוקדמת, כשהתייצבו שבעה חברי קבוצת "החלוץ" על רכס כורכר שומם והקימו צריף ראשון למגוריהם – וכך נוסדה המושבה הרצליה. משפחות נוספות הגיעו, שכונות חדשות הוקמו, וב-11 באפריל 1960 הכריז משרד הפנים על הרצליה כעיר בישראל.
מגוון רחב של משתתפים, המייצגים את העבר, ההווה והעתיד של הרצליה, נציגי דור המייסדים, יקירי העיר, חברי מועצת העיר לדורותיהם, נציגי מועצת התלמידים והנהלת העירייה הגיעו לכבד בנוכחותם. בין המשתתפים הבולטים היו ראש העיר יריב פישר, יקירת העיר יהודית שבתאי, יקיר העיר דני גדלין, ויו"ר מועצת התלמידים העירונית ליהי דמציאן והלהקות העירוניות של הרצליה: מרכז המוזיקה 'דידה' ו'על הבמה'. את הטקס הנחה אמיר גלעד, מנהל יחסי ציבור בדוברות עיריית הרצליה.

ראש העיר, יריב פישר, הדגיש את הייחודיות של הרצליה כקהילה מגובשת: "זה מקום של קהילה שלא קיימת בשום מקום. זה השילוב המנצח." פישר הביע הערכה לדור המייסדים ולבחירתם להתיישב "ב"חור ליד הים", ואמר: "אז כל מי שבא לפה, בדור המייסדים, ל"חור הזה ליד הים", מגיע לכם הרבה כבוד."
בהתייחסו למצב הביטחוני, ציין פישר: "אנחנו לא בימים של שגרה, החיילות והחיילים עדיין בחזיתות, ו-101 חטופות וחטופים ובהם עומר שם טוב שלנו, עדיין לא השתחררו מהשבי. בהחלטת מועצת העיר, הוסכם לדחות את החגיגות למועד מתאים יותר."
היסטוריה, מורשת וסיפורי מייסדים

יקיר העיר, דני גדלין, סיפר על ההיסטוריה המוקדמת של העיר: "אני באתי לספר לכם היום על מקומות שאתם לא יודעים שהיו קיימים בהרצליה." הוא תיאר בפירוט את מיקומן של בארות עתיקות, התפתחות השכונות לאורך השנים, והקמת בתי כנסת על אדמות קיבוץ גליל ים. גדלין גם הזכיר את הכפרים הערביים שהיו באזור לפני קום המדינה: "היו בו ארבעה כפרים ערביים גדולים. הגדול ביותר בשטחו היה עמוקישי. איפה שנווה עמל, מנווה עמל עד פתח תקווה, היה כפר ערבי גדול של בדואים, עמוקישי."

יקירת העיר, יהודית שבתאי, שיתפה את סיפורה האישי כניצולת שואה שהגיעה להרצליה: "אני הגעתי לארץ ישראל ב-1947. עם אוניית כנסת ישראל, לא נתנו לנו להיכנס לארץ, וגירשו אותנו הבריטים לקפריסין." היא תיארה את הקשיים הראשוניים ואת הדרך שבה היא ומשפחתה התגברו עליהם: "לא היה לי מה לתת לילדים שלי לאכול, אבל נתתי להם חינוך של יהודים. יום שישי היה קדוש, לבליט גרות, מפה לבמה, לשים אוכל טוב, שידעו מה זה, להיות יהודים."
לרגל שנת המאה, הנה כמה עובדות מעניינות על העיר שלנו:
- את אדמות הרצליה גאל יהושע חנקין ולאחר מכן האדמות נקנו ע"י קהיילת ציון האמריקאית
- המשפחה הראשונה בהרצליה הייתה משפחת לנצט
- בתחילה שהגיעו המתיישבים ראו את הביצה שכונתה "הבאסה" וחשבו שזה הים
- הרצליה נקראת על שם הרצל, והוקמה 20 שנה לאחר מותו.
- הסרט ״סלאח שבתי״ צולם בהרצליה בשכונת יד התשעה
- את השיר ״מקהלה עליזה״ כתבה לאה נאור על עץ הברוש שצמח בבית ילדותה ברחוב העצמאות – והוא שם עד היום.
מבט לעתיד
יו"ר מועצת התלמידים, ליהי דמציאן, ייצגה את הדור הצעיר והביעה את תקוותה לעתיד העיר: "החיים פה מלאים באור גאה ושלווה, יש הכל, קניונים, מסעדות, פארקים ירוקים ושפע של מקומות בילוי. הרצליה מציעה לנו את האפשרות ליהנות מחיים מרגשים ושמחים". דמציאן הדגישה את תחושת הקהילתיות החזקה בעיר, במיוחד בתקופות קשות: "במהלך התקופות הקשות, כשהכל היה נראה מאתגר, הרצליה הראתה כמה היא קהילתית ומחוברת. כולם נרתמו ועמדו אחד לצד השנייה."

צנוע ועשיר במשמעות
הטקס לציון מאה שנים להרצליה היה אמנם צנוע בהיקפו, אך עשיר במשמעותו. הוא שיקף את ההיסטוריה העשירה של העיר, את הקשר בין הדורות, ואת התקווה לעתיד מבטיח. למרות האתגרים העכשוויים, הטקס הדגיש את חוסנה של הקהילה ואת רוח ההתחדשות המתמדת של הרצליה. בעוד שהחגיגות הגדולות נדחו למועד מתאים יותר, רוח החגיגה והגאווה העירונית ניכרה בכל רגע של האירוע, מחזקת את תחושת השייכות והאחדות בקרב תושבי העיר.

בית ראשונים
במרכז העיר הרצליה שוכן "בית ראשונים", מוזיאון ייחודי המשמר את ההיסטוריה העשירה של העיר. המבנה, שנבנה בשנת 1924, היה ביתה של משפחת צ'יזיק, מחלוצי הרצליה ומבוניה. כיום, המוזיאון והארכיון ההיסטורי הממוקמים בו מציגים כמעט מאה שנות התפתחות עירונית, מיום הקמת העיר ועד ימינו. המבקרים יכולים לחוות את סיפורה של הרצליה דרך תצוגות מרתקות המתארות את חיי היומיום, העבודה, החברה והתרבות לאורך השנים. הארכיון העשיר של המוזיאון מכיל אוסף נרחב של מסמכים, תצלומים, סרטים וספרים, המספקים מבט מעמיק ומקיף על תולדות העיר ותושביה.
- ערוץ היוטיוב של מוזיאון בית ראשונים https://www.youtube.com/channel/UC5bby0hP_Bj8ECbINTp118Q