בימים האחרונים נרשמה תופעה מפתיעה בעיר הרצליה: תושבים דיווחו על מפגשים עם חזיר בר בשטח העירוני. אירוע זה מעורר דאגה בקרב התושבים ומעלה שאלות לגבי הסיבות להופעתם של חיות הבר בסביבה האורבנית.
לאחרונה, תועד חזיר בר ענק מלחך דשא על אי תנועה מול סינמה סיטי גלילות, מה שמעיד על התקרבות חיות הבר לאזורים המאוכלסים בעיר. בנוסף, תושבת שכונת יד התשעה צילמה סרטון המתעד חזיר בר משוטט בקרבת בתים. תופעות אלו מצטרפות לדיווחים על הופעתם של שועלים ותנים באזור. בשלב זה נראה כי מדובר בחזיר בודד ולא חלק מקבוצה אשר נצפה לאחרונה באזור גליל ים והשטחים החקלאים, יש לציין כי המקרה בטיפול הוטרינר העירוני והיחידה לאיכות הסביבה שפועלים לאתרו.
חיות בר, מדוע בעיר?
מומחים מעריכים כי הסיבות להתקרבות חיות הבר לאזורים עירוניים כוללות צמצום שטחי המחיה הטבעיים, חיפוש אחר מקורות מזון ושינויי אקלים המשפיעים על בתי הגידול הטבעיים. התופעה עלולה להוביל למספר בעיות, סכנה לתושבים במקרה של מפגש לא מתוכנן, נזק לרכוש ולגינות פרטיות והפרעה לשגרת החיים העירונית.
חזירי הבר מתאימים את פעילותם לתנאי מזג האוויר ולנוכחות האדם. בקיץ, כשהטמפרטורות גבוהות, הם מעדיפים לחפש מזון בשעות הקרירות – מהערב ועד הבוקר המוקדם. במהלך היום, הם נוטים להסתתר ולנוח במקומות מוצלים וקרירים. לעומת זאת, בחורף, כשהטמפרטורות נוחות יותר, ניתן לצפות בהם פעילים לאורך כל שעות היום.
כיצד להתנהג במפגש עם חזיר בר
במידה וראיתם חזיר בר בתחומי העיר הרצליה, יש לדווח מיידית למוקד העירוני 106, המוקד ערוך לטפל גם בפניות מסוג זה. במקרה של מפגש עם חזיר בר, חשוב לפעול על פי ההנחיות הבאות:
- אין להאכיל את החזיר או להתקרב אליו.
- יש לפנות לחזיר את הדרך ולאפשר לו להמשיך בדרכו.
- אם החזיר מתקרב אליכם בחיפוש אחר מזון, יש לשמוט את המזון או את התיק.
- אין לנסות להאכיל את החזיר, שכן הדבר עלול להוביל לפציעה.
- יש לאפשר לחיה פתח מילוט ולא לאיים עליה.
- חשוב להימנע מכל מגע פיזי עם חזירי הבר.
חזירי הבר בחיפה
בשנים האחרונות הפכה תופעת חזירי הבר בחיפה לבעיה משמעותית, כאשר החיות החלו להסתובב ברחובות העיר ולגרום למטרדים שונים. עם חזרתו של יונה יהב לתפקיד ראש העיר, הוא הבטיח לטפל בבעיה תוך 90 ימים. העירייה יצאה בתוכנית מקיפה הכוללת צעדים שונים, ביניהם ירי בחזירים "סוררים". פעולה זו עוררה מחלוקת ציבורית, כאשר פעילי זכויות בעלי חיים מתנגדים לה בתוקף. מנגד, העירייה טוענת כי הצעדים הכרחיים לשמירה על ביטחון התושבים.
מחקר שנערך מצביע על ירידה במפגשים בין תושבים לחזירים מאז יישום התוכנית, אך הדיון הציבורי בנושא עדיין סוער ומעלה שאלות אתיות ומעשיות לגבי הדרך הנכונה להתמודד עם התופעה.

מי אחראי על הטיפול בתופעת חזירי הבית בשטח העירוני?
הסמכות לטפל בחיות בר, כולל חזירי בר שפולשים לשטח עירוני, נתונה בידי רשות הטבע והגנים (רט"ג) בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות. לפי החוק להגנת חיית הבר בישראל, חזיר הבר מוגדר כ"חיית בר מוגנת" וחל איסור חמור לצוד, לפגוע או ללכוד אותו ללא היתר בכתב מרשות הטבע והגנים. במקרה של העיר חיפה, נחתם מסמך הבנות בין עיריית חיפה לבין רשות הטבע והגנים לטיפול בבעיית חזירי הבר בעיר.
הטיפול בחיות בר בשטח עירוני מצריך שיתוף פעולה בין הרשות המקומית לבין רט"ג. העירייה אחראית על ביצוע פעולות כמו סניטציה, גידור ופעולות הסברה, בעוד שרט"ג מספקת הנחיות מקצועיות ואישורים לפעולות מסוימות. כל פעולה הקשורה להמתה או לכידה של חיות בר מוגנות, כמו חזירי בר, חייבת לקבל אישור מרט"ג
בעוד שהרשויות המקומיות מעורבות בטיפול היומיומי בבעיות הנגרמות מחיות בר בשטח העירוני, הסמכות העליונה והאחריות הכוללת על חיות הבר נמצאת בידי רשות הטבע והגנים.
פעולות עירוניות ומניעה
הופעתם של חזירי בר בהרצליה מהווה אתגר חדש עבור העיר ותושביה. בעוד שהתופעה מפתיעה ועלולה להיות מסוכנת, היא גם מזכירה לנו את החשיבות של שמירה על האיזון בין הסביבה העירונית לטבע. באמצעות מודעות, חינוך והתנהגות נכונה, ניתן לצמצם את הסיכונים ולחיות בהרמוניה עם הסביבה הטבעית הסובבת אותנו.
עיריית הרצליה נדרשת לפעול במספר מישורים:
- הגברת המודעות בקרב התושבים לגבי התנהגות נכונה במפגש עם חיות בר.
- שיפור מערך פינוי האשפה למניעת משיכת חיות בר למקורות מזון.
- שיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים לטיפול הומני בחיות שחדרו לשטח העירוני.
- בחינת אפשרויות ליצירת מסדרונות אקולוגיים המאפשרים מעבר בטוח לחיות הבר.

אנטולי, חזיר הבר הישראלי: חזיר הבר המצוי בישראל הוא תת-המין חזיר אנטולי (Sus scrofa lybicus), והוא נפוץ מאוד באזורים שונים ברחבי הארץ. תפוצתו משתרעת מהגולן והגליל בצפון ועד לצפון הנגב בדרום, כולל אזור הכרמל, השפלה וירושלים. חזיר הבר מעדיף בתי גידול מגוונים כמו יערות, חורש, נחלים וביצות, אך הוא מסתגל היטב גם לסביבות עירוניות. בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית במספר המפגשים בין חזירי בר לבני אדם בערים ויישובים, במיוחד באזורים כמו חיפה. חשוב לציין כי חזירי הבר הם בעלי חושים מפותחים מאוד, במיוחד חוש הריח והשמיעה, המסייעים להם לשרוד ולהתרבות בהצלחה בסביבתם.
מאפיינים פיזיים של חזיר הבר הישראלי:
- אורך גוף: כ-150 ס"מ.
- משקל: זכרים: 105-150 ק"ג (נקבות: קלות יותר מהזכרים).
- צבע: פרוות הבוגר: חום-אפור, שחורה ועבה בחורף, לגורים פרווה מפוספסת בפסי אורך חומים-צהובים (עד גיל 4 חודשים).
- מבנה גוף: מוצק ומגושם, גב גבוה, רגליים קדמיות ארוכות מהאחוריות, חרטום קצר יחסית.
- ראש: גדול יחסית לגוף, חרטום מוארך, עיניים קטנות.
- ניבים (חטים): זכרים: אורך עד 20 ס"מ, במקרים חריגים עד 30 ס"מ. ( נקבות: קטנים יותר)
- זנב: אורך: 21-38 ס"מ.
תגובת עיריית הרצליה: "חזירי הבר הם חלק מהסביבה האקולוגית הטבעית הגובלת עם העיר הרצליה. לעיתים נדירות חזירי הבר חודרים לאזורים מיושבים בחיפוש אחר שאריות מזון, ולכן חשוב לסגור היטב פחי אשפה ולדאוג לסביבה נקייה נטולת שאריות מזון. לעירייה אין סמכות לטפל בחיות בר, הסמכות הבלעדית על פי חוק היא של רשות הטבע והגנים (רט"ג). המחלקה הווטרינרית של העירייה פועלת מול הרשות ופקחיה על מנת לגבש דרכים להתמודדות עם התופעה.
במידה ותושבים רואים חזיר בר יש לדווח מיידית למוקד העירוני 106"
- מידע על חזירי הבר ופעולות מניעה באתר רשות הטבע והגנים.
- חוברת אודות חזירי הבר בישראל | כתב וערך: אחיעד דוידסון גילרון בהפקת רמת הנדיב 2017