עיריית הרצליה מתנגדת לתנאי שהציבה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לפיו יישום התכנית הניסיונית להגנה על המצוקים והחופים תתבצע במקביל להקמת שוברי הגלים.
עיריית הרצליה הגישה הסתייגות למועצה הארצית לתכנון ובנייה לתמ"א 13 ג' – תכנית מתאר ארצית למתקנים חדשניים בים התיכון. מטרת התכנית היא הקמת מתקני ניסוי זמניים בטכנולוגיה חדשנית במרחב הימי ברחבי הארץ ובהרצליה. בהרצליה נקבע כי ניתן יהיה להקים מתקן ניסוי להגנה על חופים ומצוקים בלבד, כחלופה לשוברי הגלים.
הסיבה להסתייגות
המועצה הארצית לתכנון ובנייה הציבה תנאי לפיו מתקן הניסוי יוקם במקביל להקמת שוברי הגלים. לטענת העירייה, סעיף זה סותר את מטרת התוכנית שהיא מציאת פתרון חלופי להקמת שוברי הגלים. ביום רביעי האחרון ועדת המשנה לתכנון ובנייה הרצליה-כפר שמריהו קיבלה החלטה המאמצת את הסתייגות העירייה.
שוברי הגלים, שוברים את ההחלטה?
נזכיר כי בחופי הרצליה מתוכננים לקום עוד שבעה שוברי גלים, בנוסף לשלושה הקיימים על פי תכנית חזית הים הרצליה, שאושרה לפני כשנה.
לפני כחודש הודיעה העירייה כי היא בוחנת מחדש את ההחלטה להקמת שוברי גלים בים ותקים ועדת ייעוץ מקצועית, שתדון בסוגיית שימור החופים ומציאת חלופות לשוברי הגלים.
ראש העיר יריב פישר, המכהן גם כסגן יו"ר פורום רשויות החוף בישראל מסר כי: "יחד עם אופיר פז פינס יו"ר פורום רשויות החוף, הצגתי לשר הפנים, משה ארבל, ( ב 16.9) את תוכניתנו לפיתוח חזית חופי הים ואת הצורך לשמר את חול הים והמצוק הטבעי בדרכים חלופיות, יש דרכים נוספות שחשוב לבחון לשימור החוף בנוסף לשוברי גלים העשויים לפגוע בסביבה האקולוגית הטבעית של חופי הים"
סגן רה"ע איל פביאן, יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה הרצליה-כפר-שמריהו מסר כי: "הגנת המצוק וההבטחה כי חופי הים של הרצליה ימשיכו לשמש משאב של איכות חיים וסביבה לתושבי הרצליה נמצאת בראש מעיינינו. איננו מקבלים את תכנית שבעת שוברי הגלים הנוספים בהרצליה כגזרה משמיים והיות ומדובר בצעד בלתי הפיך, ברצוננו לבחון היטב כל אפשרות מקצועית בעניין זה."
סוגיית שימור החופים בישראל
תמ"א 13 ג', שעליה מתבססת ההתנגדות של עיריית הרצליה, היא חלק ממגמה רחבה יותר של תכנון ושימור החופים בישראל. תוכנית זו מאפשרת הקמת מתקני ניסוי זמניים בטכנולוגיות חדשניות במרחב הימי, במטרה לקדם פתרונות חדשניים להגנה על החופים והמצוקים. ערים חופיות אחרות, כמו תל אביב-יפו, מתמודדות גם הן עם אתגרים דומים של שימור החופים לצד פיתוח עירוני. תל אביב-יפו, למשל, מנהלת 13 חופים לאורך 14 ק"מ של קו חוף, ומשקיעה משאבים רבים בשמירה על איזון בין צרכי הפיתוח לבין שמירה על הסביבה החופית.ברמה הארצית, המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה לאחרונה את תמ"א 1, תוכנית מתאר ארצית המאחדת מאות תוכניות קיימות, במטרה לייעל את תהליכי התכנון ולהוסיף שטחים מוגנים, כולל באזורי החוף. מגמה זו משקפת את ההכרה הגוברת בחשיבות של שמירה על החופים כנכס ציבורי וסביבתי, תוך התמודדות עם אתגרי הפיתוח העירוני והתשתיתי.
- שימור החופים והים – מידע על חשיבות השמירה על החופים והים התיכון בישראל, כולל מינים נדירים ואיומים על הסביבה. החברה להגנת הטבע teva.org.il/nature/sea