אליפות העולם בדיבייטינג לבתי ספר (WSDC) היא התחרות העולמית המובילה לדיבייטרים בבתי ספר תיכוניים, ומתהדרת במסורת עשירה של מצוינות מזה 36 שנים. בחודש יולי האחרון הגיעה נבחרת ישראל למקום ה-30 המכובד (מתוך 78 מדינות), וההישג המרשים עוד יותר היה של תלמידת תיכון הראשונים, יובל גונן מהרצליה שהגיעה בדירוג האישי למקום ה-7 מתוך כ-400 מתמודדים.
התחרות השנתית שהתקיימה בחודש יולי בבלגרד בירת בסרביה לא התנהלה על מי מנוחות עבור הנבחרת הישראלית. גל המחאה הגואה נגד ישראל ברחבי העולם, לא פסח על התחרות העולמית. הצוות הישראלי חווה כמה וכמה אירועי אנטישמיות מצד המתחרים והמאמנים של חלק מהקבוצות. כמו כן, החוסר במימון מהמדינה או חסות עסקית, הקשה על המתחרים מישראל, שלמרות כל זאת הגיעו השנה להישגים מכובדים ביותר.
לדברי יובל גונן, תלמידת תיכון הראשונים שהגיעה בדירוג האישי למקום ה-7, החוויה מאתגרת, קשה, ומדהימה. מדובר בזכות להתחרות נגד אנשים שכולם מלאי רצון להיות שם ושבאמת מאתגר ומעניין להתחרות נגדם, לזכות לממש את כל הכישורים שצברה בנבחרת, לפגוש אנשים מכל רחבי העולם, ולייצג את ישראל, קשה לתאר את הסיפוק של להגיע לתחרות ולממש את כל העבודה הקשה בדרך לשם.
יובל מספרת שברגע הזכיה מאוד הופתעיה, שמחה ומרוב התרגשות פשוט החלה לבכות. "כל התחרות זה אחד מהאתגרים שאתה תמיד חושב האם אתה יכול להגיע לשם והעובדה שאחרי כל כך הרבה עבודה שמעתי את המארגנים אומרים את השם שלי פשוט גרם להכל להיות שווה את זה." מספרת יובל.
יובל מציינת כי לפני התחרות לא הייתה בטוחה אם אני אחזור גם בשנה הבאה להתמודד, אולם אחרי החוויה הבינה שהאנשים, התחרות, ולייצג את ישראל… זה משהו שישאר איתה לכל החיים, ולכן אין סיכוי שהיא מוותרת על זה גם בשנה הבאה.
השבוע, נפגשנו עם אביטל שטאל, מאמנת הנבחרת הישראלית בדיבייט לשיחה מרתקת כדי להכיר יותר את תחום הדיבייט בארץ ובעולם, לשמוע היכן לנו כישראל יש יתרון תחרותי ומדוע למרות ההצלחות טרם הצליחה להשיג מימון לנבחרת.
שלום אביטל, האם תוכלי להסביר לנו מה זה דיבייט?
דיבייט זה סוג של ספורט שנפוץ מאוד בהרבה מדינות שבו מנהלים ויכוח/ דיון/ עימות בין שתי קבוצות בנושא מסויים בפני קהל. קבוצה מסויימת תטען "בעד" הנושא הנבחר והקבוצה השנייה "נגד". בסוף כל סבב ישנו חבר שופטים שמנקד וקובע את המנצחים. כמו בכל ספורט יש שמינית גמר, רבע גמר חצי גמר ולבסוף גמר. יש ניקוד קבוצתי ויש ניקוד אישי. יובל גונן מהרצליה, חברת הנבחרת, זכתה במקום השביעי מתוך ארבע מאות תלמידים בקטגוריה הניקוד האישי.
ענף הדיבייט הוא תחום תחרותי המשלב כישורי חשיבה ביקורתית, רטוריקה ויכולת שכנוע. במסגרת תחרויות דיבייט, משתתפים מתמודדים זה מול זה בהצגת טיעונים בעד ונגד נושאים מגוונים, החל מסוגיות חברתיות ועד לדילמות מוסריות.הדיבייט מפתח מיומנויות חשובות כמו חשיבה מהירה, יכולת ניתוח, והבעה בעל-פה. המתחרים נדרשים לחקור נושאים לעומק, לבנות טיעונים משכנעים, ולהגיב בזריזות לטענות היריב.
תארי לנו בקצרה כיצד מתנהל העימות?
ישנם שמונה סבבים, כאשר בכל סבב יש נושא אחר. חצי מהנושאים ניתנים מראש ויש לנבחרת זמן להתכונן. כאשר החצי השני של הנושאים ניתנים כשעה לפני תחילת התחרות, כאשר אין למתחרים גישה למכשיר אלקטרוני על מנת להתכונן. בכל סבב עולים לבמת הדיונים שלושה דוברים מכל נבחרת, כאשר כל דובר יכול לדבר במשך שמונה דקות. בזמן מתן הנושאים נקבע גם האם אנחנו נהיה בעד או נגד הנושא.
הנושאים שאנו מקבלים מאוד מגוונים, למשל, מלחמת יגוסלביה, הקולוניאליזם הצרפתי במערב אפריקה, הגבלת תיירות בערים, הגבלת סממני דת במרחב הציבורי, האם למנוע מאנשים מעל גיל 60 לרוץ לפרלמנט ועוד. אגב, בתחרות עצמה בשעה שיש להערך ולהתכונן, אני כמאמנת, מנועה מלהתערב, חברי הנבחרת עצמאיים בשטח.
איך קובעים מי מנצח בסוף?
השופטים הם בעלי ניסיון רב, ובמהלך הצגת הטיעונים הם בודקים בקפידה מרכיבים שונים כגון, הצגת הטיעונים ומורכבותם, יכולת הדיבור והשכנוע מול הקהל, בניית האסטרטגיה וההתנהלות בין שלושת חברי הקבוצה, ויצירת עניין והקשבה תוך כדי ריתוק הקהל. הניקוד ניתן באופן קבוצתי אך בנוסף כל משתתף נבחן ומקבל ציון ודירוג באופן אישי.
ספרי לנו על התחרות עצמה, אליפות העולם לנוער
התחרות השנתית שואפת לשיפור וקידום תרבות הדיאלוג והשיח, טיפוח חשיבה ביקורתית, וקידום חופש הביטוי ברחבי העולם. השנה, אליפות העולם לנוער התקיימה בעיר בלגרד בירת סרביה, תוך כדי חסות ותמיכת ממשלת סרביה. התחרויות התקיימו במשך 10 במהלך חודש יולי.
עם חלק מהקבוצות נוצרו לנו קשרים טובים ושיחות מעניינות, למשל עם מרוקו ודרום אפריקה באופן מפתיע. באחד הסבבים התחרינו מול ליטא כאשר התלמידים עלו עם כאפיות וסיכות של דגלי פלסטין על הבגדים. אבל זה לא הפריע לנו לנצח אותם 3-0.
בסבב אחר התחרינו מול בנגלדש ובסופו של הסבב המתחרים סירבו ללחוץ לנו, הישראלים, את היד, דבר שהוא מאוד לא מקובל בתחרות ופוגע בערכי התחרות.
בסבב השמיני והאחרון היינו אמורים להתחרות מול סוריה ונראה שהתחרות הולכת להתקיים למרות הכל, אולם ממש כמה דקות לפני תחילת העימות, קיבלה הנבחרת סוריה הוראה מהצוות שלהם לא לעלות לבמה ובכך ניצחנו ניצחון טכני. חשוב לציין שהם, חברי הנבחרת דווקא הסכימו להתחרות, אבל ההוראה הגיעה כפי הנראה מהדרגים הגבוהים בסוריה.
המדינות שהובילו השנה והתבלטו במיוחד היו בולגריה, יוון והונגריה. אני חייבת לציין שבמהלך ימי התחרות יצרנו קשרים טובים עם מדינות כגון, גרמניה, סין, ארה"ב, דרום אפריקה, קזחטן, הונג קונג ואפילו מרוקו.
ספרי קצת על יובל גונן הנציגה שלנו מהרצליה
יובל תלמידת כיתה י' (עולה לכיתה י"א) בתיכון הראשונים בהרצליה שבמקביל אף לומדת קורסים במתמטיקה באוניברסיטת הפתוחה. את ההכרות עם תחום הדיבייט החלה לראשונה כתלמידה בחטיבת הנגיד בהרצליה במסגרת פרויקט הדיבייט שם. קודם לתחרות העולמית, יובל הספיקה גם לצאת מטעם הנבחרת בחטיבת הנגיד לתחרויות בפראג ובלונדון להתחרות עם תלמידים נוספים מטעם החטיבה. אין ספק שההשקעה והטיפוח שקיבלה בחטיבת הביניים "הנגיד" העניקה ליובל יסודות שאפשרו לה להמשיך הלאה לרמה הארצית והעולמית.
יובל הצטרפה רק בשנה שעברה לחוג הדיבייט באוניברסיטה וזאת השנה הראשונה שלה בדיבייט בסגנון World Schools Debating Championships – WSDC. יובל התקבלה לנבחרת מתוך כמאתיים פניות, כאשר בסוף תהליך המיון התקבלו רק חמישה לצוות. לדברי אביטל, יובל היא בחורה מאוד שנונה וחכמה עם יכולת ורבלית מדהימה. יובל יודעת לרתק את הקהל, וגם להכניס קצת הומור מידי פעם.
כמאמנת אני מאוד מושקעת בתלמידים, גם מקצועית וגם אישית. אנחנו עובדים שעות ארוכות כל השנה, מול תסכולים, הצלחות וכשלונות. בתחרות, לראות את הכל מתכנס, זאת גאווה אדירה. יובל עשתה עבודה מדהימה יחד עם שאר חברי הנבחרת והגיעה להישגים פשוט מטורפים. אין מה להגיד חוץ מזה שאני נורא נורא גאה בה.
האם המלחמה והמתיחות הבטחונית השפיעו עליכם השנה?
בטח. שלושה מתלמידי הנבחרת חוו אובדן אישי בשביעי לאוקטובר, יש לנו זוג אחים שהדודים שלהם נרצחו ובן דודם עבר לגור איתם, משתתפת נוספת איבדה את בן הדוד. במהלך השנה מתקיימות תחרויות מול מדינות אחרות באמצעות הזום. כבר קרה לנו כמה פעמים שהתחרנו מול מדינות אשר דגלי פלסטין היו ברקע של הזום. היו מדינות שפנו למארגני התחרות ודרשו שייאסרו על מדינת ישראל לקחת חלק בתחרות השנה .
זה לא היה קל, ומצד שני זה נתן לנו המון מוטיבציה ותחושת שליחות להגיע לתחרות ולעשות את ההסברה הכי טובה ומשכנעת שיש, כדי להוכיח לכולם עד כמה אנחנו (מדינת ישראל) צודקים.
איך את הגעת להיות מאמנת נבחרת הדיבייט של ישראל?
בגיל 15 הלכתי לקורס קיץ בדיבייט. לאחר מכן, השתתפתי בחוג ובמשך שנתיים ייצגתי את ישראל בנבחרת, אני מאוד אוהבת את זה. בצבא שירתתי בגלי צה״ל והיה לי ברור שאחרי הצבא ארצה לחזור ולאמן. בשנה שעברה הייתי עוזרת מאמן והשנה הגעתי לאמן את נבחרת הנוער. אני מאוד מחוברת לילדים (בני הנוער) ומאוד גאה בהם על העבודה הקשה והמצויינת שעשו. השנה הזאת, הייתה מורכבת מאוד וקשה במיוחד, ולמרות זאת הם לא וויתרו ובאו מלאים במוטיבציה להראות ולהסביר לעולם את הצד שלנו.
האם התחום מתוקצב על ידי משרד החינוך או משרד התרבות והספורט?
לצערי התחום בכלל לא מוכר על ידי אף גורם ממשלתי, את העבודה שלי עשיתי השנה בהתנדבות. החוג ממומן עלידי ההורים וגם בתחרות השנתית העולמית כל ההוצאות ממומנות עלידי ההורים. מאוד קשה לעבוד ולהתאמן ללא מימון. קח לדוגמה היכן להתאמן, אנו צריכים חדרי ישיבות משרדים להתאמן וקשה לנו למצוא משרדים זמינים עבור האימונים.
פניתי למספר גורמים ואני עדיין מנסה להסביר את החשיבות של התחום אולם עד כה ללא הצלחה בקבלת תמיכה כלשהי. דווקא בתקופה זו כאשר מערך ההסברה (חוץ) במדינה כל כך כושל, זה הזמן להשקיע בתחום הדיבייט. זה בדיוק מה שאנחנו לומדים ועובדים עליו במשך כל השנה. אם היו לנו עוד כמה מאות ילדים עם הכישורים של חברי הנבחרת היינו במצב אחר לחלוטין ויכולנו לסייע למדינה בייצוג והעברת המסרים מול בני הנוער שהם דור העתיד של מקבלי ההחלטות במדינות שלהם.
התחרות מאפשרת לבני נוער מוכשירם ואיכותיים ממדינות רבות ומובילות בעולם, להפגש ולהכיר, לפעמים לראשונה בחייהם יהודים או ישראלים. וזה מותיר אצלם חותם גדול לגבי הרושם אודות המדינה.
אני מקווה מאוד שאולי משהו ישתנה, ובעקבות המצב יעודדו יותר ויותר תלמידים להכנס לתחום הדיבייט, מדובר על ענף ספורט תחרותי מקצועי לכל דבר וענין, שיכול להקנות לבני הנוער בהמשך גם בתור מבוגרים כלים והזדמנות לעשות הסברה מועילה וטובה עבור המדינה שלנו.
אם מישהו רוצה להרשם לחוג דיבייט מה עליו לעשות?
יש את מרכז לדיבייט כהן אידוב (קישור בסוף הכתבה) הם החברה האחראית על כל פעולות הדיבייט בארץ, ניתן להכנס לאתר שלהם. אגב, במהלך חודש ספטמבר הקרוב נפתחת ההרשמה למיונים עבור הנציגים של נבחרת ישראל לנוער לתחרות בשנה הבאה (2025). בניגוד למה שחושבים, לא חייבים אנגלית ברמת שפת אם כדי להצטרף לחוגי הדיבייט, אנגלית טובה יכולה להספיק בהחלט.
אביטל מציינת שאפשר גם לשלוח הודעה למייל של הנבחרת teamisraelwsdc@gmail.com או לפנות אלי בטלפון 052-2903809 והיא תשמח לסייע ולהנחות כיצד להצטרף.
אביטל, שמחנו מאוד לשוחח, תודה רבה על השיחה המעניינת, ותודה עבור העבודה המדהימה שאת עושה בהתנדבות. כולנו תקווה כי בשנה הבאה, תגיעו ערוכים ומוכנים עוד יותר, כולל מימון וסיוע שיוכל להביא את הישגי הנבחרת הישראלית גבוה בטבלת הדירוגים.
- עמוד הפייסבוק של התחרות העולמית שהתקיימה השנה בבלגרד facebook.com/serbiawsdc2024
- אתר האינטרנט של מרכז "כהן-אידוב" – המרכז לדיבייט ורטוריקה cohenidov.com