קריסה נוספת במצוק הכורכר בחלקו הצפוני של חוף סידני עלי בהרצליה התרחשה היום (3/12/2024) בשעות הצהריים. האירוע, שהתרחש באזור מגודר ומשולט, לא גרם לנפגעים, אך הדגיש את הדחיפות בטיפול בבעיית התמוטטות מצוקי החוף לאורך חופי ישראל.
האירוע בחוף סידני עלי הוא חלק מתופעה רחבה יותר המאיימת על חופי ישראל. לאורך החוף הישראלי משתרעת רצועה של כ-45 ק"מ מצוקי כורכר, המהווים כרבע מאורך החוף הישראלי. מצוקים אלה, הנמתחים מחדרה בצפון ועד אשקלון בדרום, מתמודדים עם סכנת התמוטטות מתמדת בשל שילוב של גורמים טבעיים ואנושיים.
ראש העיר הרצליה, יריב פישר, הגיב לאירוע ואמר: "עיריית הרצליה יחד עם החברה הממשלתית להגנת מצוקי החוף, מקדמות בימים אלה את אישורה של תוכנית לחיזוק המצוקים בתאי שטח לאורך כל רצועת חופי הרצליה. התוכנית עתידה לעלות לדיון ולאישור בוועדות המקצועיות – המקומיות והארציות. אנו נמצאים במירוץ נגד הזמן ונגד איתני הטבע הפוגעים במצוקים ומקווים לאישורה מהר ככל האפשר."
עוד הוסיף פישר כי במקביל הקימה העירייה ועדה ייעודית לשיקום חופי הים ובחינת חלופות אקולוגיות להקמת שוברי גלים – אשר גם הן צפויות בעתיד להוות חלק ממערך ההגנה על המצוקים ומניעת כירסומם על ידי גלי הים מלמטה.
סרטון מאתר קריסת המצוק בחוף סידני עלי בהרצליה. צילום דוברות העירייה.
מדוע פתאום קורס מצוק?
התמוטטות מצוקי הכורכר בהרצליה נובעת משילוב של גורמים טבעיים ואנושיים, הסיבה העיקרית היא פעילות גלי הים המלחכים את בסיס המצוק וגורמים לסילוק החול המשמש כהגנה טבעית. גורמים נוספים כוללים:
- בליה טבעית מרוח וגשם.
- שינויי אקלים ועליית מפלס הים.
- השפעת מבנים ימיים, במיוחד הקמת המרינה בהרצליה, שגרמה לבלייה מואצת של החופים מצפון לה והגבירה את קצב נסיגת המצוק.
- זרימת מי גשמים (נגר עילי) שאינם מנוקזים כראוי מגג המצוקים.
- בנייה ופיתוח בגג המצוק היוצרים עומס ומגבירים את הנגר העילי.
המצוקים בהרצליה
בהרצליה, המצב מורכב במיוחד. בחלק מסוים של החוף המצוק נסוג כ-17 מטרים, מה שמסכן גם את האתר הארכיאולוגי אפולוניה. הקמת המרינה בעיר גרמה לבלייה מואצת של החופים שמצפון לה, הצרה אותם והגבירה את קצב נסיגת המצוק. כתוצאה מכך, גדלה הפגיעה במצוקים ובחופי הים בשנים האחרונות, דבר הפוגע באפשרות לפתח את החוף לכלל הציבור ולהנגישו.
התקדמות משמעותית הושגה ביוני 2023 עם אישורה הסופי של תוכנית חזית הים. התוכנית, המשתרעת לאורך שישה קילומטרים, מסדירה את רצועת החוף והשימושים בה. היא כוללת הגדרת שימושים מותרים לספורט, מסחר ושירותי הצלה, הקמת טיילת רציפה עם חיבורים לעיר, וחלוקה לשלושה מקטעים: חופים טבעיים לשימור, חופים לפיתוח מתון וחופים לפיתוח אינטנסיבי.
התוכנית גם מתייחסת לשיקום והרחבת חופי הרצליה באמצעות מערכת שוברי גלים, טיפול במצוק החופי, ופיתוח טיילות ומוקדי פעילות לתיירות ונופש. ראש העיר לשעבר, משה פדלון, הדגיש כי התכנון בוצע בסטנדרטים המעודכנים ביותר בתחום הקיימות, תוך מתן מענה להתמודדות עם משבר האקלים.
למרות המאמצים, קיימות מחלוקות לגבי הדרך הנכונה להתמודד עם הבעיה. חלק מהפתרונות, כמו הקמת שוברי גלים, עלולים להשפיע על הסביבה החופית ולשנות את אופי החוף. בנוסף, קיימת ביקורת על קצב הטיפול בבעיה ועל חלוקת האחריות בין הרשויות המקומיות לממשלה.
החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון
כדי להתמודד עם האתגר, הוקמה בשנת 2013 החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון בע"מ. מטרתה העיקרית היא לתכנן, לבצע ולתחזק את ההגנות הימיות על המצוק החופי, וכן לספק שירותי ניהול, תיאום וייעוץ למדינה בנוגע להגנות היבשתיות. החברה פועלת במספר מישורים, כולל קידום תוכניות מתאר ארציות ומקומיות למיגון המצוק, הקמת מערכות הגנה ימיות כמו גיאוטיובים (יריעות גיאו-טכניות מלאות בחול) למיתון עוצמת הגלים, ביצוע מיפוי ומעקב אחר שינויים בקו החוף ובמצב המצוק, וקידום פתרונות טכנולוגיים חדשניים.
בתחילת חודש יוני השנה, אישרה ממשלת ישראל את הצעת השרה להגנת הסביבה עידית סילמן להאריך את פעילותה של החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון בשנתיים נוספות. במסגרת החלטת הממשלה, אושר תקציב של כ-90 מיליון ₪ להשלמת ביצוע שלב א' של פרויקט ההגנות הימיות על המצוק החופי. בכך יושלם תקצוב שלב א' בפרויקט ההגנות הימיות על המצוק החופי בסכום כולל של 360 מיליון ₪.
מצוקת המצוקים
האירוע האחרון בחוף סידני עלי מדגיש את הדחיפות בהמשך יישום התוכניות להגנה על המצוקים. זוהי תזכורת לאתגר המתמשך של שמירה על מצוקי הכורכר בחופי ישראל, ולחשיבות של מציאת פתרונות ארוכי טווח שישמרו על הבטיחות, הנגישות והאקולוגיה של חופי הרצליה והאזור כולו.
בעוד שהרשויות ממשיכות לקדם תוכניות ופתרונות, האתגר נותר מורכב ודורש שיתוף פעולה בין גורמים רבים – מהרמה המקומית ועד הלאומית. ההתמודדות עם התמוטטות המצוקים היא לא רק מאבק להגנה על הנוף הטבעי, אלא גם מאמץ לשמור על בטיחות התושבים והמבקרים, ולהבטיח את עתידם של חופי ישראל לדורות הבאים.
- אתר האינטרנט של "חברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון https://www.mccp.co.il
- מידע אודות מצוקי החוף בהרצליה באתר האינטרנט של עמותת "צלול".