עיריית הרצליה יוצאת במהלך חינוכי חדשני המשלב מעורבות קהילתית עם העשרה חווייתית לתלמידי התיכון בעיר. שתי יוזמות מרכזיות – הכשרת תלמידי כיתות י' לחילוץ והצלה, וסבסוד יום נוסף בטיול השנתי לכיתות י"א.
היוזמות מסמנות מגמה חדשה בחינוך המקומי. יוזמות אלו, שהושקו לאחרונה, מבטאות את המחויבות העמוקה של העירייה לפיתוח מיומנויות חיים חיוניות לצד העשרת החוויה הלימודית והחברתית של התלמידים.
כיתות י' – הכשרת מחלצים צעירים
תלמידי כיתות י' בכל התיכונים בהרצליה עוברים השבוע הכשרה מעשית מקיפה בחילוץ והצלה במקרי קיצון. ההכשרה, המתקיימת בשיתוף חברת 'מגן', פיקוד העורף, משרד החינוך ועיריית הרצליה, מגיעה לאחר שהתלמידים כבר עברו הכשרה עיונית מעמיקה בכיתות. התוכנית כוללת סדרה של סדנאות מעשיות, הדמיות מצבי חירום ותרגולים בשטח.
מבין נושאים ההכשרה:
- פינוי נפגעים: לימוד טכניקות בטוחות להוצאת נפגעים ממבנים ושטחים מסוכנים.
- פינוי הריסות: הכרת שיטות לזיהוי וסילוק מכשולים בצורה בטוחה.
- שימוש בכלי חילוץ: הדרכה מעשית על ציוד מקצועי כמו מוטות הרמה, חבלים ומכשירי חיתוך.
- הערכת מצב וקבלת החלטות: פיתוח יכולות לניתוח מהיר של מצבי חירום.
- עבודת צוות: תרגול עבודה משותפת במצבי לחץ.
בסיום ההכשרה האינטנסיבית, התלמידים יקבלו הסמכה רשמית בדרגת "מחלץ קל". הסמכה זו תאפשר להם להשתלב ביחידות החילוץ וההצלה של העירייה ופיקוד העורף במקרי קיצון כמו רעידות אדמה, פגיעות טילים ואסונות טבע נוספים, תוך מתן מענה מיידי וחיוני בשעת הצורך.

בעקבות שיחות עם הורים לתלמידים המשתתפים בתוכנית ההכשרה למחלצים צעירים בהרצליה, עולה תמונה מורכבת של תגובות ורגשות. רבים מההורים הביעו גאווה על השתתפות ילדיהם בתוכנית. אמה של דנה, תלמידת כיתה י', שיתפה: "אני מרגישה שבתי רוכשת כישורים חשובים לחיים. זה מחזק את הביטחון העצמי שלה ומלמד אותה על אחריות קהילתית". מנגד, היו הורים שהביעו חששות. אביו של רון אמר: "אני גאה בבני, אבל גם מודאג מהאחריות הכבדה שמוטלת על כתפיו. האם זה לא יותר מדי עבור נער בן 16?"
הורים אחרים ראו בתוכנית הזדמנות לחיזוק הקשר המשפחתי. "מאז שהבת שלי התחילה את ההכשרה, אנחנו מדברים יותר על נושאים כמו בטיחות ומוכנות לחירום," סיפרה אמא לתלמידה בתוכנית. ככלל, נראה כי רוב ההורים תומכים ביוזמה, אך מקווים שילדיהם לא יצטרכו להשתמש במיומנויות שרכשו בסיטואציות אמיתיות. הם רואים בתוכנית הזדמנות לפיתוח אישי וקהילתי, לצד הכנה למצבי חירום.
כיתות י"א – סבסוד יום נוסף בטיול השנתי
במקביל ליוזמת ההכשרה, עיריית הרצליה הודיעה על החלטה משמעותית לסבסד יום טיול שנתי נוסף לכל כיתות י"א בעיר. החלטה זו התקבלה לאחר דיונים מעמיקים והבנה כי תלמידי התיכון "נפלו בין הכיסאות" בשל אירועי השנים האחרונות, כולל מגפת הקורונה, שביתות ומלחמה, שגרמו להם להפסיד טיולים ופעילויות חשובות.
הסבסוד המקיף יכולל:
- אוטובוסים: הסעות נוחות ובטוחות ליעדי הטיול.
- סידורי לינה בלילה השלישי: כולל אכסניות או חניוני לילה מאובטחים.
- מדריכים מקצועיים: להעשרת החוויה החינוכית והתרבותית.
- חובש צמוד: להבטחת בטיחות ובריאות המשתתפים.
- שמירה: אבטחה מסביב לשעון לשקט נפשי של התלמידים וההורים.
- פעילויות העשרה: סדנאות ופעילויות ייחודיות המותאמות ליום הנוסף.

בהודעה שפרסם, הדגיש ראש העיר הרצליה, יריב פישר, את מחויבות העירייה לחינוך. "העירייה הציבה את החינוך כערך עליון," אמר פישר. הוא הסביר את החשיבות הרבה שהוא רואה בטיולים השנתיים, המשלבים הנאה עם תכנים חינוכיים משמעותיים. פישר התייחס לאתגרים שחוו תלמידי התיכון בשנים האחרונות, ואמר: "המטרה שלנו היא להדביק את הפער ולהחזיר להם את כל מה שפספסו, כדי שימשיכו להתעצם, לגדול ולהתפתח."
גלילה יבין, המשנה לראש העיר וממונה על תחום החינוך, שיבחה את בני הנוער בעיר על התמודדותם עם האתגרים של השנים האחרונות. "זו הזדמנות טובה להודות לבני ולבנות הנוער בעיר על הבגרות והאחריות שגילו," אמרה יבין. היא הדגישה את חשיבות הטיולים לא רק מבחינה חינוכית וחברתית, אלא גם כהפוגה חיונית מהשגרה המתוחה.
זיו עומר, יו"ר הנהגת ההורים העירונית, סיפר על המאמצים להשגת מימון נוסף לטיולים. "הנהגת ההורים העירונית פועלת מעל שנה להשגת תוספת מימון," ציין עומר. הוא הביע שביעות רצון מכך שהעירייה הבינה את חשיבות הטיולים, במיוחד בתקופה הנוכחית ועבור השכבות שנפגעו מהקורונה והמלחמה. עומר סיים בהבעת תודה לכל הגורמים שתרמו להצלחת היוזמה.
התמודדות עם אתגרי העתיד
לסיכום, היוזמות החדשות של עיריית הרצליה מהוות דוגמה מובהקת לחשיבה חינוכית מתקדמת ורב-ממדית. שילוב ההכשרה המעשית בחילוץ והצלה עם הרחבת הטיול השנתי מעניק לתלמידים הזדמנות ייחודית לפתח כישורי חיים חיוניים לצד העמקת הקשר עם חבריהם לכיתה והארץ. מהלכים אלו לא רק מעשירים את חווית הלימודים, אלא גם מכינים את בני הנוער להתמודדות עם אתגרי העתיד ומחזקים את תחושת השייכות והמעורבות הקהילתית שלהם. ככל שיוזמות אלו יוכיחו את עצמן, ייתכן שנראה אימוץ של גישות דומות בערים נוספות ברחבי הארץ, מה שעשוי להוביל לשינוי משמעותי בנוף החינוכי הישראלי.