בסוף חודש נובמבר, אישרה מועצת העיר הרצליה פה אחד את ההצעה לסדר של ראשי רשימת יש עתיד ליברלי, יריב פישר וגלילה יבין, לגיבוש תכנית חירום מיוחדת למיגון מוסדות החינוך בעיר. כחודש אחרי, עם חזרתם של הילדים והילדות למוסדות החינוך, נראה כי סוף סוף ישנה התקדמות בנושא. בסיוע מחאות הורים והפגנות מול בנין העיריה וכן בעקבות מחדל הערכות שבא לידי ביטוי בירי הטילים על הרצליה לפני כשבוע.
בהמשך לאישור ההחלטה על ידי מועצת הרצליה, בדבר מיגון מוסדות החינוך בעיר, לאורך כמה שבועות נהגו בתי הספר היסודיים ברמת מוגנות 2 – אבל בכל ההתנהלות ניכר חוסר ארגון ותכלול משאבים. כדי לספק מיגון מלא לכלל תלמידי בית הספר, הוטל על מנהלי בתי הספר למצוא בעצמם מרחבים מוגנים עירוניים נוספים. האם זאת הדרך להתארגנות עירונית? כתוצאה מכך נוצרו פערים גדולים מאוד בין בתי ספר בהיקף הלימודים שניתן היה לקיים. בפועל היו תלמידים שלמדו שבוע מלא ותלמידים אחרים למדו 3-4 ימים ברוטציה. השבר הגדול של ההורים התחולל ביום חמישי האחרון (21.12.2023) , שבו הרצליה הייתה נתונה במתקפת טילים בזמן הלימודים. למרות ההכנות הארוכות, התדריכים והתרגילים סבלה שורה ארוכה של בתי ספר מכשלים מסכני חיים: ילדים נפצעו בגלל ירידה לא מסודרת למקלט, ילדים שירדו למקלט וגורשו, ילדים במספר בתי ספר שמצאו לתדהמתם את המקלט נעול!
הורים מבקשים לקבל תשובות ונתקלים בחוסר מענה
קבוצות הורים פנו אל העיריה במטרה לקיים שיח וקבלת תשובות, אך לטענתם אין מענה, אין תחושה של התקדמות, שקיפות או הצגת פתרונות שיצילו את הילדים בשעת חירום. למעשה ההורים ככלל אינם יודעים איזה מיגון נוהג בבית הספר, מה החוסרים, ומה משמעות המיגון החלקי שהילד מקבל. בקבוצות וואטסאפ המונה מעל 500 הורים, עולה תמונה קשה, הורים סיפרו מהזווית שלהם על הבעיות שיש במיגון בבית הספר של הילדים שלהם, ונראה כי התמונה אחידה במרבית מוסדות הלימוד.
"בעיניים כלות אנחנו קוראים על עיריות אחרות שכבר הצטיידו בפתרונות מיגון למערכת החינוך – ואצלנו הילדים ממשיכים להתכופף מתחת לקו החלון ולצפות בשקי חול בסגנון 1948 שאמורים להציל את ילדינו. וודאי ובוודאי שאין כל שקיפות בעשייה ומתן דוח אמיתי וכן על המצב והנוהג" מספר הורה בהפגנה מול העיריה ביום שני האחרון.
מספרת רומי, תושבת הרצליה ואמא לבת שעלתה השנה לכיתה א':
"אחרי חודשיים של לחימה, מצאנו את עצמנו בעוד קונספציה שמתורגמת בלשון פיקוד העורף: ״הכי מוגן שיש״. מה זה בכלל אומר?
האם אני כאימא יכולה בלב שלם לשלוח את ביתי בת השש לבית הספר, בידיעה שבזמן אמת היא תעמוד ליד קיר? אל מול חלון? בתוך מבנה שהוא רחוק מלהיות ממוגן?
אני לא רוצה שהילדים יהיו הכי מוגנים שיש. אני רוצה שהילדים יהיו מוגנים ב-100%."
"אני שומעת שאומרים משפטים כמו ״יותר מדי תרגול יכניס את הילדים לסטרס.״ ראשית, בחמישי למדנו שלא רק הילדים זקוקים לתרגול אלא בעיקר הצוותים. היעדר התרגול לא נובע מהגנה על הילדים אלא מכשל תפקודי מתמשך של הרשויות. ומעבר לכך, אם יהיה תירגול אמיתי ומעמיק כל יום, מלווה בביקורת של גורמים חיצוניים על זמן ההגעה והשליטה במצב, זה מה שירגיע גם את הצוותים וגם את הילדים ובסופו של דבר – את ההורים."
"אני חושבת שחייבים לשנות גישה – ובוודאי לנוכח הבעיות שהתגלו במתקפת הטילים האחרונה. זאת קריאת השכמה לכל מי שסמך על הרשויות שיצליחו עם התראה מוקדמת ארוכה להיערך לחזרת ילדי היסודי לבתי הספר. יש לשתף את ההורים במצב כהווייתו. לא יתכן שאנחנו נמשיך לשלוח את הילדים ללא מיגון מספק. אנחנו דורשים שהעירייה תעבוד גם על כל מה שנאמר פה לפני, וגם – על הגישה."
תגובות עיריית הרצליה ומהלכים שפורסמו מאז הכנת הכתבה השבוע
עם הכנת הכתבה, ביום חמישי ה-28.12.2023 פנינו אל דוברות עירית הרצליה כדי לקבל את תגובתם לנושא הבוער, לצערנו לא קיבלנו תשובה עד לפרסום הכתבה אצלנו באתר.
אולם, לאחר כמה שעות , בצהרי היום, שמחנו לגלות כי עלה אייטם באתר עיריית הרצליה, שמציג לראשונה את תוכנית "מגן העיר" שמביאה לדברי העיריה לשינוי בתפיסה הביטחונית של העיר, לפיה כלל מוסדות החינוך והמרחבים הציבוריים ימשיכו לתפקד באופן רציף גם בימי לחימה ממושכת.
בנוסף, יום למחרת (29.12.2023) פרסם זיו עומר, נציג ועד ההורים בקבוצת הפייסבוק "הנהגת ההורים העירונית הרצליה" עידכון בנוגע לשיתוף הפעולה בין הנהגת ההורים לעירייה בנוגע למהלכי המיגון של מוסדות החינוך בעיר. לדבריו: "אנו מקיימים פגישות כאלו לפחות אחת לשבוע, ואם בתחילת הדרך עיקר הדיון היה פתרונות לטווח המיידי, היום דנים בעיקר בפתרונות לטווחים הבינוני והארוך." כמן מציין עומר כי במקומות בהם היו קשיים בעת האזעקה, הלקחים נלמדו ומטופלים: נעילת מקלטים, תרגול התלמידים גם בהפסקות, הרגעת הילדים בעת אזעקה, תיאום פגישות ושיח פתוח בין הורי ביה"ס לבין היחידה לקישור לרשות (יקל"ר).
כפי הנראה בעיריית הרצליה, התחילו להפנים שעולים קולות מהשטח מצד ההורים המבקשים לקבל תמונת מצב לגבי הנעשה בנוגע למיגון מוסדות החינוך וכן תוכנית פעולה להמשך, בהתאם החליטה העיריה לפרסם את תוכנית מגן העיר ותוכנית מגן אוריאן שכעת מפורסמת בערוצים שונים. מדובר בצעד חשוב, אך לא מספיק, וזאת מכיוון שתוכניות המימוש כוללת תאריך כלליים בלבד (במהלך 2024) וההורים מבקשים פתרונות ודרכי פעולה למחר בבוקר. כמו כן, לא הוצג ע"י נציגי עיריית הרצליה תחקיר, מסקנות וממצאים לגבי שהתרחש במוסדות החינוך ביום חמישי ה- 21.12.2023 בעת התקפת הטילים על הרצליה.
בהתאם לכל אלו, ראוי כי העירייה, תהיה רגישה לרחשי התושבים ותעניק את תשומת הלב לחשש ולאי וודאות בנוגע למיגון מוסדות החינוך ודרכי התמודדות, ולא רק תשקיע בפרסום באתר העיריה ובערוצי השיווק הדיגיטלי שלה.
לאן ממשיכים מכאן? שאלנו את נציגי ההורים שמובילים את המחאה מול העיריה
לאור ההתפתחות של היומיים האחרונים, נציגי ההורים נחושים להמשיך במאבקם, לטענתם טרם הוזמנו להגיע לפגישה עם נציגי העירייה ולקבל הזדמנות להציג את הבעיות, וכרגע עדיין סובלים מהתעלמות גורפת מצד העירייה. לכן לא נותרה להם ברירה אלא להמשיך ולהפגין, להגדיל את כמות ההורים שיצטרפו אליהם על מנת להמשיך ולשפיע על מהלכי העיריה בנושא מיגון מוסדות החינך בעיר.
לפיכך, הפגנת ההורים הבאה תתקיים ביום שני הקרוב 1.1.2024 ברחבת עיריית הרצליה (שער העיר), רחוב בן גוריון 22, הרצליה. נציגות ההורים מזמינה את כלל ההורים המבקשים להשפיע ולבקש מהעיריה לקדם בדחיפות את תוכנית מיגון מוסדות הלימוד.