הרצליה בחמישייה המובילה במדד הגאווה ברשויות המקומיות לשנת 2023 , שהוגש לנשיא המדינה יצחק הרצוג. המדד מציג השנה את העשירייה והחמישייה המובילה ביחס לקהילת הלהט"ב בין 40 הרשויות המקומיות שנמדדו ברחבי הארץ על פעילותן בשנת 2023 וכן "ציון לשבח" שקיבלו רשויות מובילות על פעילותן, זאת במטרה לקדם מרחב בטוח ללהט"ב ברחבי ישראל.
הרשויות נמדדו על סמך חמש קטגוריות: רווחה, חינוך, תשתית ומבנה ארגוני, נראות במרחב הציבורי ותרבות. נבדק בין היתר, האם העירייה אישרה רישום זוגיות לזוגות המקיימים משק בית משותף לצורך קבלת זכויות ושירותים, האם יש עו״ס פעיל שאחראי על נושא הלהט״ב, האם התקיימה הכשרה לצוותי הרווחה והחינוך והאם העירייה תמכה בפעילות לציון חודש הגאווה וקידמה נראות במרחב הציבורי בנושא.
השבת השחורה והמלחמה בעקבותיה הציבו אתגרים ייחודיים לקהילה הגאה ולפעילות למענה ברמה המקומית. חברי הקהילה גויסו והתנדבו בכל שדרות החברה הישראלית, תורמים את חלקם להגנה על הבית המשותף. במקביל, עשרות אלפי תושבים ותושבות, ובכללם לא מעט בני הקהילה הגאה, נאלצו לפנות את בתיהם בצל החרדה והסכנה. משבר זה הוביל גם לדחיית הבחירות המוניציפליות בכל רחבי הארץ, תוך יצירת חוסר וודאות לגבי המשך הטיפול בצרכי קהילת הלהט"ב ברשויות השונות.
למרות האתגרים, העשייה הרבה ברשויות המקומיות למען הקהילה הגאה מעוררת תקווה. היא נותנת כר לאופטימיות שבמשותף, בדרך של שיתוף פעולה, סובלנות והכלה, נוכל להמשיך ולקדם חברה ישראלית צודקת וטובה יותר לכלל הקהילה הלהט"בית. תוך הבנת ההשלכות הרחבות של עבודתנו, אנחנו גאות להציג בפניכם את מדד הגאווה ברשויות המקומיות לשנת 2023.
הרצליה במדד הגאווה
על פי המדד, עיריית הרצליה שמדורגת בין חמש העיריות המובילות בישראל ביחס ללהט"ב, הפגינה הישגים משמעותיים ומצוינות בתחומי הרווחה והתרבות. כמו כן, בעיר יש אחראי להט"ב בשירות הפסיכוסוציאלי חינוכי, יש עו"ס פעיל בעיר שאחראי על נושא הלהט"ב, והתקיימה הכשרה לצוותי הרווחה בנושא. העירייה תלתה שילוט ייעודי לציון חודש הגאווה במרחב הציבורי וקיימה פעילויות לציון חודש הגאווה במימון הרשות.
הרצליה נכנסה לרשימת עשרת הרשויות המובילות במדד השנה (בשנת 2022 היתה הרצליה במקום ה-16) מתוך 85 רשויות). היא מפגינה הישגים משמעותיים ומצוינות בתחומי הרווחה והתרבות. במהלך המלחמה, הרשות קיימה כנס בשם "להט"ב בקרב" שהיה פתוח לקהל הרחב ושפך אור על היבטים משפטיים, כלכליים וחברתיים הנוגעים לקהילה הגאה בעת המלחמה. במהלך שנת 2023 אחריות בעיריית הרצליה על נושא הקהילה הלהט"בית היה תחת אגף תרבות נוער וקהילה בניהולה של שירי רפפורט.
יחד עם הרצליה ניתן לראות ברשימה גם את שכנותיה, רמת השרון, רעננה, כפר סבא והוד השרון. בהמשך הכתבה ניתן לראות השוואה, היכן נמצאת הרצליה ביחס לשכנותיה במדד הגאווה.
נשיא המדינה יצחק הרצוג:
״בתוך המציאות הכואבת והמאתגרת שהמלחמה מביאה עמה, יש גם אינספור הזדמנויות להתבונן על יופיה של החברה הישראלית, מרובת הגוונים והפנים. חודש הגאווה הוא הזדמנות כזו. השבר שפקד אותנו מאז שבעה באוקטובר הותיר פצעים וטראומות רבות, ומאידך – הוא הציף לפני השטח גיבורים מפעימים. אחד מהם הוא רב-סרן במיל׳ שגיא גולן ז״ל, לוחם ומפקד שנפל בעת שהציל עשרות משפחות נצורות בקרב הקשה בקיבוץ בארי; אשר זכינו לארח בבית הנשיא את בן זוגו – עומר אוחנה – שהוכר באופן תקדימי כאלמן צה״ל, בצעד חשוב ביותר בדרך לתיקון ולריפוי עבור משפחות חד-מיניות שעולמן חרב עליהן במערכות ישראל ובפעולות האיבה. השותפות הישראלית, המשקפת פסיפס מרהיב, היא הסוד לבניין החברה והמדינה אחרי השבר הנורא, ובלבד שהיא תבוסס על סובלנות, הקשבה וכבוד לאדם באשר הוא, כי חביב אדם שנברא בצלם״.
ראש העיר הרצליה, יריב פישר: "הרצליה מובילה בשוויוניות ובקבלת האחר, ללא הבדלי דת, גזע, מין והעדפה מינית. אנו בעירייה מעניקים שירותים אופטימליים למגוון הצרכים של התושבים ונפעל לקדם, כבר מגילי גן, ערכים של סובלנות, כבוד הדדי, הכלה וקבלת האחר. עיריית הרצליה שותפה למאבקם של האוכלוסייה הלהט"בית לקבלת שוויון זכויות מלא."
סגן ראש העיר, מחזיק תיק הגאווה והסובלנות, עופר לוי:
"אני נרגש מאוד לקבל את התוצאות האלה וכמחזיק תיק הגאווה והסובלנות אני שמח וגאה לחיות בעיר פלורליסטית ושוויונית בה מקבלים כל אדם ואדם באשר הוא. אמשיך לעבוד קשה כדי לתת לכל תושב ותושבת הרגשה של שייכות וזכות לחיות בכבוד. האהבה שייכת לכולםן, ולכולנו יש את הזכות הבסיסית להקים משפחה".
ערי השרון במדד הגאווה
חינוך: תחום החינוך הוא אחד התחומים המרכזיים דרכם ניתן לחולל שינוי חברתי לטובת הקהילה הגאה. כך, ניתן לתת מענה לנוער להט"ב על כל צבעיו, ליצור מרחבים בטוחים בבתי הספר, לחנך לפתיחות והכלה של מגוון זהויות וכן להקנות כלים וידע לצוותים לעבודה עם ואל מול הקהילה.
- במדד זה הרצליה מובילה יחד עם רמת השרון בציון 4 מתוך 5.
רווחה: תחום הרווחה מטרתו לבדוק את רוחב ההיקף של המענה הרווחתי- נפשי עבור הקהילה הגאה ברשות המקומית. תחת תחום זה מצויים מענים רבים הקשורים בטיפול רגשי ישיר והכשרות צוותי רווחה.
- במדד זה הרצליה מובילה יחד עם הוד השרון, כפר סבא ורמת השרון בציון 5 מתוך 5.
נראות במרחב הציבורי: תחום הנראות במרחב הציבורי מתייחס לייצוג הקהילה הגאה ברשות המקומית. ייצוג זה מעניק הזדמנות משמעותית לתחושת שייכות וזיקה למקום וכן להגברת תחושת הביטחון האישי.
- במדד זה כפר סבא מובילה עם ציון 5 מתוך 5 (הרצליה עם ציון 4 מתוך 5).
תשתית ומבנה ארגוני: תחום התשתית והמבנה הארגוני מתייחס לשינויים מבניים ברשות ומידת הנגישות וההתאמה של השירותים הקיימים. דהיינו, אילו משאבים מופנים לטובת קידום הקהילה הגאה, בניית תכניות אסטרטגיות, איוש תפקידי מפתח שיעסקו בנושא ומיפוי הצרכים של הקהילה ברשות. תחום זה הינו משמעותי ביותר בכך שהוא מעיד על שינויי עומק ברשות ומהווה עשייה ממשית ליצירת שוויון.
- במדד זה מובילות רעננה, כפר סבא ורמת השרון עם ציון 5 מתוך 5 (הרצליה עם ציון 4 מתוך 5).
תרבות: תחום התרבות משפיע רבות על אורח החיים של חברי וחברות הקהילה הגאה ברשות. תחום זה מתייחס לימי ציון חשובים בקהילה, לבניית הקהילה המקומית ולהזדמנויות משמעותיות לשיתוף פעולה בין הקהילה הגאה ברשות לציבור הכללי והרחב. בתחום זה רצינו לבחון גם את מידת ההכרה והתמיכה הפומבית של הגורמים הבכירים ברשות.
- במדד זה כל הערים קיבלו ציון זהה, 5 מתוך 5.
לסיכום, בשלוש קטגוריות ( חינוך, רווחה ותרבות) הרצליה מובילה, כאשר בשתי קטגוריות (נראות במרחב הציבורי ותשתית ומבנה ארגוני) נמצאת הרצליה מאחור לעומת ערי השרון.
יו"ר האגודה למען הלהט"ב הילה פאר:
"המלחמה חשפה את הפער הבלתי נתפס בין התגייסות הקהילה הגאה למאמץ המלחמתי לבין היעדר הזכויות המלאות בחיים האזרחיים. מול פער זה, ניצבות רשויות מקומיות שנושאות על דגלן את ערכי השוויון, ליברליות, וסובלנות מכלה הקשת הפוליטית ועומדות לצד קהילת הלהט"ב כחומה בצורה. יש לנו עוד דרך ארוכה ומשמעותית לעשות עד שנגיע למרחב בטוח ושוויוני בכל הארץ ואנחנו צועדים וצועדות לשם ביחד עבור כל נער ונערה להט"ב בישראל שגם להם מגיע להיות מי שהם, איפה שהם. העשייה ברשויות המקומיות מעוררת תקווה ואני מאמינה שבדרך של שיתוף פעולה, סובלנות והכלה נוכל להמשיך ולקדם חברה ישראלית צודקת וטובה יותר לקהילה הגאה ולכל אזרחי ואזרחיות המדינה".
- אתר האינטרנט של ממד הגאווה ברשויות המקומיות: lgbt.org.il/madadnew
- דו"ח מדד הגאווה ברשויות המקומית לשנת 2023 [מסמך PDF]
- דו"ח מדד הגאווה ברשויות המקומית לשנת 2022 [מסמך PDF]