עם פרסומה של תוכנית מגן העיר, למיגון מוסדות החינוך, ע"י העירייה בשבוע שעבר ולאחר שעבר ביסודיות על פרטי התוכנית וחוסריה, פונה יריב פישר אל חה"כ מיקי לוי, יו"ר הועדה לביקורת המדינה כדי לבחון מקרוב את הכשלים של עיריית הרצליה בתחום הקריטי. זאת במטרה שהעירייה תוציא לפועל תכנית שתעניק פתרון מיידי משופר ביחס למתווים שהונהגו בתחילת המלחמה ואשר תבטיח מיגון לכל הילדים וצוותי ההוראה השוהים במוסדות החינוך השונים, תוך צמצום פערים בין מוסדות באזורים שונים בעיר.
מזה שבועות נמצאים ההורים, תושבי הרצליה, באי וודאות לגבי מיגון מוסדות החינוך בעיר, לאחר מתקפת הטילים אל הרצליה ביום חמישי לפני כשבועיים, נתגלו ליקויים רבים בהערכות העירייה, וטרם פורסם תחקיר הכולל מסקנות וממצאים. הורים רבים מפגינים מול בניין העירייה מזה כמה שבועות, ופרסום תוכנית "מגן העיר" בשבוע שעבר רק חושף את הליקויים הקיימים ואת החוסר בפתרונות "כאן ועכשיו". תוכנית העבודה שמשתקפת בתוכנית "מגן העיר", מציינת באופן כללי על יישום פתרונות מיגון במהלך שנת 2024. הורים מודאגים טוענים שלא ייתכן שהעירייה תיישם פתרונות בעוד חודשים רבים ואפילו שנה מהיום.
יריב פישר, המועמד לראשות העיר מטעם סיעת יש עתיד ליברלי, שוחח במהלך השבועות האחרונים עם הורים רבים, הקשיב לכאב ולדאגה, ובמקביל בחן והעמיק יחד עם צוותו בתוכנית "מגן העיר" שפרסמה העירייה בשבוע שעבר.
תמונת המצב שעולה מהנתונים מדאיגה, לדברי יריב פישר, "נושא האבטחה בבתי הספר בהרצליה טופל באופן חלקי מאוד כאשר הדגש הושם בפועל על יצירת "תחושת בטחון" וניראות על פני פתרונות אבטחה אמיתיים."
יריב פישר: "על עיריית הרצליה לא לברוח מאחריות ולא לגלגל אותה להנהלות בתי הספר ולועדי ההורים, אלא לגייס את מיטב גורמי המקצוע ולהקצות המשאבים הנדרשים כדי לגבש מתווה חירום כבר כעת, במטרה לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בשגרת יומם של התלמידים.ות והוריהם."
מבין הנושאים שהעלה יריב פישר במכתבו אל יו"ר הוועדה לביקורת המדינה:
לאורך שבועות רבים פעלו בתי הספר היסודיים בעיר ברמת מוגנות 2, כאשר בכל הקשור להתנהלות השוטפת של בתי הספר ניכר חוסר ארגון וחוסר בתכלול משאבים: האחריות על גיבוש מתווה לימודים ברמת מוגנות 2 הוטלה בפועל על מנהלי בתי הספר והנהגות ההורים, דבר שיצר פערים בלתי סבירים בין מוסדות הלימוד החדשים לאלו הוותיקים. נושא האבטחה בבתי הספר בהרצליה טופל באופן חלקי מאוד כאשר הדגש הושם בפועל על יצירת "תחושת בטחון" וניראות על פני פתרונות אבטחה אמיתיים. האם זאת הדרך להתארגנות עירונית? האם זאת הדרך של עיר חזקה בעלת איתנות כלכלית כמו הרצליה להתמודד עם אירוע החירום בו אנו נמצאים מאז ה-7/10?
עם המעבר לשגרת לימודים מלאה במתווה "הכי מוגן שיש" המשיכו להיחשף הפערים הבלתי נתפסים בין מצאי המרחבים המוגנים (מקלטים וממ"מים) לבין מספר התלמידים במוסדות החינוך בעיר. בניגוד למגיפת הקורונה, אותה היה קשה לחזות מראש, לתרחיש של מלחמה היה עלינו להערך היטב ומבעוד מועד. בעשור האחרון שוגרו לכיוון ישראל עשרות אלפי רקטות, רבות מהן לכיוון גוש דן והשרון. למרות שהושקעו בבניית מוסדות חינוך בשכונות החדשות, נעשה מעט מאוד אם בכלל לשיפור המיגון בבתי הספר הוותיקים בעיר.
בהתאם לפרסום של העירייה במסגרת תכנית יח"צ המכונה בשם הפומפוזי 'מגן העיר' מודה עיריית הרצליה בריש גלי כי לפחות 36 מוסדות חינוך ברחבי העיר אינם ממוגנים היטב או ממוגנים כלל וכי בשכונות רבות בעיר אין אף מקלטים ציבוריים!
לפי המידע העולה מהתכנית שפורסמה בחופזה, כי בנוסף לחוסר בממ"דים ב 15 גני ילדים, המיגון בבתי ספר רבים כולל אלון, גורדון, יוחנני, בן צבי, ברנר, נוף ים, הנדיב, שז"ר, בן גוריון, אלתרמן, אופק, היובל, הדמוקרטי, זאב, תיכון הראשונים, חטיבת הנגיד, חדש, הנדסאים, יד גיורא, לא עונה על הדרישות. לא מדובר בכשל נקודתי אלא בכשל מערכתי בכל הנוגע למיגון מוסדות החינוך בעיר. זהו חוסר אחריות הגובל בהפקרות בכל הנוגע לביטחונם של ילדי וילדות העיר מצד עיריית הרצליה והעומד בראשה מזה 10 שנים!
- קישור להעתק המכתב שנשלח אל חבר הכנסת מיקי לוי , יו"ר הוועדה לביקורת המדינה
- קישור לתוכנית מגן העיר שפרסמה העירייה בסוף חודש דצמבר: https://herzliyatoday.co.il/?p=1214
- ההצעה לגיבוש תוכנית חרום כפי שהוגשה בסוף חודש נובמבר 2023, ע"י חברי המועצה, יריב פישר וגלילה יבין: https://herzliyatoday.co.il/?p=1001