דו"ח מבקר המדינה השבוע חושף ליקויים חמורים בטיפול במתחם תע"ש נוף ים בהרצליה. הדו"ח מצביע על מחדל מתמשך בטיפול בזיהום הקרקע, בחומרים המסוכנים ובחומרי הנפץ במתחם, תוך סיכון ממשי לשלום הציבור ולסביבה.
הדו"ח שפורסם ביום שלישי השבוע (6/5/2025), מתמקד בנושא "פינוי מקרקעי תע"ש ושיקומם", עם דגש מיוחד על מתחם נוף ים בהרצליה. הדו"ח מציג שורה של ליקויים חמורים בטיפול במתחם.
למרות התחייבויות חוזרות ונשנות של המדינה, המתחם נותר מזוהם ומסוכן, כאשר אף גורם אינו לוקח אחריות מלאה על הטיפול בו. ביוני 2023 אירע פיצוץ במתחם, ובספטמבר 2024 הוציא בית המשפט העליון צו על תנאי נגד המדינה, דורש ממנה לנמק את התנהלותה בעניין.
אי-גידור ואבטחת המתחם
הדו"ח מצביע על כך שבמהלך השנים נפרצה הגדר במתחם נוף ים ונותרו בו מבנים פרוצים רבים, בארות פתוחות ומכלים טמונים. למתחם נכנסו עוברי אורח, והתקיימו בו מסיבות ופעילות של בית ספר למצנחי רחיפה, תוך סיכון חיי אדם.
הדו"ח מדגיש כי "אף גורם, לרבות נצר השרון, רמ"י ותעש מערכות לפני מכירתה, לא פעל דיו לתיקון הפרצות בגדר ולהצבת השילוט הנדרש במתחם". כתוצאה מכך, נותרו הסיכונים שבמתחם, ובהם:
- זיהומי קרקע וגזי קרקע
- תוואי שטח מסוכן עם בורות ופירים פתוחים
- מצוק חופי המועד לקריסה
- סכנת פיצוץ או שריפה של חומרים נפיצים
בתקופה ינואר 2024 עד אוגוסט 2024 ביצעה החברה לשירותי איכות הסביבה פעולות רבות לקידום הקמת גדר חדשה סביב מתחם נוף ים, אולם עד דצמבר 2024, היא טרם השלימה את הקמת הגדר.

בעיית האחריות על המתחם
אחד הממצאים החמורים בדו"ח הוא היעדר גורם אחראי ברור על המתחם. הדו"ח קובע כי "גבולות הסמכות והאחריות על מתחם נוף ים בכל הנוגע לגידור ולשילוט לא היו ברורים עד לאוקטובר 2023", המועד שבו קבעה ועדה מקצועית בין-משרדית בראשות משרד ראש הממשלה כי החברה לשירותי איכות הסביבה תקים גדר חדשה במתחם.
הדו"ח מתאר מצב של "משחק פינג-פונג" בין הגורמים השונים:
- נצר השרון (לשעבר תע"ש) טוענת כי אין לה זיקה למתחם.
- רמ"י לא הסכימה לקבל את המתחם לחזקתה בטענה שהוא לא נקי מחומרי נפץ ומחומרים מסוכנים.
- תע"ש מערכות טוענת כי אין לה מחויבויות הקשורות למתחם.
אי-יישום התחייבויות המדינה
הדו"ח מציין כי המדינה לא עמדה בהתחייבויותיה לטהר את מתחם נוף ים ולנקותו, כפי שהתחייבה בפני בית המשפט העליון בספטמבר 2015 (בג"ץ אט"ד). באותו מועד, התחייבה המדינה להשלים את כל הסקרים הנדרשים עד אוגוסט 2016, ולסיים את הטיהור והניקוי עד אוגוסט 2019.
המבקר מדגיש כי "המדינה לא עמדה בהתחייבויותיה לטהר את מתחם נוף ים ולנקותו", וכי "המועד לסיום הטיהור של מתחם נוף ים וניקויו, שלו התחייבה המדינה בבג"ץ אט"ד בספטמבר 2015, נותר אוגוסט 2019" – התחייבות שלא מומשה.

אירועי בטיחות במתחם
הדו"ח מזכיר אירועי בטיחות חמורים במתחם נוף ים:
- ביולי 1992 אירע פיצוץ במפעל תע"ש שבמתחם נוף ים, שגרם למותם של שני עובדים, לפציעתם של 34 אחרים ולנזק בערך כולל של כ-24.5 מיליון דולר.
- ביוני 2023 אירע פיצוץ במתחם, כ-25 שנים לאחר שתע"ש פינתה את מפעליה מהמקום.
- בעקבות הפיצוץ התגלו במתחם שיירים של חומרי נפץ.
- כשבוע לאחר הפיצוץ פרצה שריפה במתחם.
רק במאי 2024, כמעט שנה לאחר הפיצוץ, החלה פעילות אבטחה במתחם, וביולי 2024 הוצבו סביב המתחם שלטי אזהרה מפני כניסה אליו.
סכנות בריאותיות וסביבתיות
הדו"ח מתריע על הסכנות הבריאותיות והסביבתיות הנובעות מהזיהום במתחם:
- זיהום קרקע חמור
- זיהום מי תהום
- חשד מבוסס להימצאות חומרי נפץ הודפים שהגיעו לסוף אורך חייהם הבטיחותי.
- חומרים מסוכנים שעלולים להתפשט לסביבה.
- חשד לסכנה לבריאותם של ציבור הרוחצים, הגולשים והשייטים בחופי הרחצה שאינם מוכרזים הנמצאים בקרבת הכתם הצהוב שבמי הים.
התפתחויות אחרונות
בעקבות הפיצוצים והשריפות במתחם, עתרה עיריית הרצליה לבית המשפט העליון. בספטמבר 2024, בית המשפט העליון הודיע כי בכוונתו להוציא צו על תנאי נגד המדינה בעניין הטיפול במתחם תע"ש נוף ים.
בית המשפט הקשה על באי כוח המדינה וביקש להבין מדוע עד עכשיו המדינה לא גידרה את המתחם שמהווה סכנה בטיחותית חמורה לציבור. בעקבות העתירה, הציבה המדינה שומרים וגידור באתר, אך לפי ראש העיר הרצליה, אמצעים אלה אינם מספיקים נוכח היקף הסכנה והשטח הנרחב של המתחם.
בספטמבר האחרון הגיע ראש העיר, יריב פישר אל המתחם והנחה את צוותי הבטחון והעירייה לחסום פרצות בגדר ההיקפית.

ראש העיר, יריב פישר, בתגובה לדו"ח מבקר המדינה
"דוח המבקר מחזק את מה שאנו אומרים כבר הרבה מידי זמן – מתחם תעש נוף יום הוא "פצצה מתקתקת" ובכל רגע עלול להתרחש בו אסון. אנו עושים ככל שביכולתנו, לרבות הקמת גדרות והצבת שומרים, כדי שאף אחד לא יכנס למתחם, אבל המדינה חייבת לקחת אחריות ולבצע את הפעולות שהוטלו עליה.
העירייה עתרה לבג"צ ופועלת במקביל בכל הכלים המשפטיים בכדי שהמדינה תבצע את חובתה – לגדר, לשמור ולטהר את המתחם מכל המפגעים הבטיחותיים שמצויינים בדוח. לפני שיהיה מאוחר מידי – הכתובת כבר מזמן על הקיר, ועכשיו גם עם חותמת של מבקר המדינה."
- דו"ח מבקר המדינה באתר המבקר: library.mevaker.gov.il/sites/DigitalLibrary/Pages/Reports/8632-7.aspx
- דו"ח ממצאי סקר קרקע שביצעה באוגוסט 2016 חברת LDD עבור החברה לשירותי איכות סביבה PDF