כבר מעל לשנתיים שקבוצת מפגינים נחושה מתייצבת באופן קבוע מול ביתו של חבר הכנסת יולי אדלשטיין בהרצליה. המחאה, שהחלה בעקבות מהלכי ההפיכה המשטרית, ובמהלך מלחמת חרבות ברזל והדרישה להחזרת החטופים, הפכה למאבק עיקש שממשיך גם כיום.
קבוצת מפגינות ומפגינים מתמידה כבר מעל לשלוש שניפ במחאה מול ביתו של ח"כ יולי אדלשטיין בהרצליה פיתוח. המפגינים בעיקר מהרצליה ומהסביבה, מביעים אכזבה עמוקה מאדלשטיין – שהיה בעצמו אסיר ציון בברית המועצות – על כך שאינו פועל מספיק למען החזרת החטופים, חוק הגיוס וכן אחריותו כיו"ר וועדת חוץ ובטחון לפני ואחרי ה-7 באוקטובר. למרות הקשיים והיעדר תוצאות מיידיות, המפגינים מצהירים כי ימשיכו במאבקם.
רוח גבית מ"יאללה תקווה"
בימים האחרונים קיבלה קבוצת המחאה מול אדלשטיין תשומת לב "מגבוה" כאשר בקבוצת הוידאו של המחאה הנקראת "יאללה תקווה", הפיקו סרטון מפרגן על פעילות המחאה של השכנים מול ביתו של אדלשטיין בהרצליה פיתוח.
רן הר-נבו, ממובילי המחאה הארצית ומקימי "יאללה תקווה", מתייחס לאדלשטיין בחריפות: "הוא היה אסיר ציון, סמל למלחמה עבור הדמוקרטיה, אבל יולי אדלשטיין מכר את כל מה שהוא מאמין בו." הר-נבו, יזם היי-טק ואקטיביסט חברתי-פוליטי, ייסד את צוות התוכן "יאללה תקווה" בינואר 2023 כחלק מהמחאה נגד הממשלה ה-37 והרפורמה המשפטית שקידמה הקואליציה.
"חשבנו שמהניסיון שלו הוא ידע מה אסור שיקרה פה, ואנחנו כל פעם מתאכזבים מחדש," מספרים המפגינים על אדלשטיין, שהיה בעצמו אסיר ציון בברית המועצות בשנות ה-80.
מה יהיה יולי? כמה זמן הם יהיו שם? הם סובלים שם! אתה באמת חושב שאתם מעל החוק? אתה לא זוכר שהתחייבתם בהשבעה שלכם לכנסת לשמור על חוקי מדינת ישראל? ואתה היית הראשון שצפצף על זה! אחרי פסיקת בג״צ לפזר את הכנסת ועכשיו יש לנו עוד פעם שר לבטחון לאומי עבריין מורשע שאומר לשוטרים מה לעשות ויש לנו ראש ממשלה עבריין שמפטר את החוקרים שלו! ומה אתה רואה כשאתה מסתכל בראי?? אתה רואה בנדם שמפקיר את האחים שלו למוות!! אתה לא מתבייש? הם שם במנהרות מורעבים ואתה פה מחייך…״ שמרית בורלא ממובילות המחאה מול אדלשטיין

המחאה בשישי ושבת
שישי אחה"צ בסלון…
מידי שישי אחה"צ, מקיימים המפגינים את "סלון הדמוקרטיה" בחצר ביתם של השכנים הצמודים לביתו של יולי. אל הבית מגיעים נואמים בולטים מהמחאה הארצית שמדברים על נזקי הממשלה וחשיבות שימור ישראל דמוקרטית. המפגש נועד לאפשר לאזרחים להביע את דעותיהם ודאגותיהם באופן ישיר לנבחר הציבור.
סלון הדמוקרטיה התקיים לאורך התקופה, בהשתתפות רשימה מרשימה של דוברים ונואמים מתחומים מגוונים, ביניהם אנשי אקדמיה, בטחון, משפטנים, פעילים חברתיים ואנשי תקשורת מובילים. בין הדוברים הבולטים ניתן למצוא את פרופ' קרין נהון, עו"ד דניאל חקלאי, ד"ר מישל פייטן, פרופ' אסא כשר, אסתר שמיר, עמי דרור, דן חלוץ, בני ברבש, דני אלגרט ועוד רבים וטובים אחרים. האירוע היווה במה חשובה לדיון ציבורי על ערכי הדמוקרטיה בישראל ועל האתגרים העומדים בפניה בתקופה הנוכחית.
שבת בבוקר יום יפה, ליווי צמוד אל בית הכנסת
המפגינים מתארים את השגרה: "מידי שבת, הוא הולך בבוקר לבית הכנסת, זה משהו כמו שני קילומטר, עטוף במשהו בין ארבעה לשישה מאבטחים ושוטרים, ובין שתיים לארבע ניידות משטרה, מפנינו, המוחים."
"הדקות הללו בדרך לבית הכנסת מאפשרות לנו, המפגינים לומר את אשר על ליבנו ליולי, לגבי החטופים, חוק הגיוס, הקמת ועדת חקירה ממלכתית, האחריות שלו כיו"ר וועדת חוץ ובטחון והתנהלות הקואליציה והליכה לבחירות", מציינים המפגינים.
יולי הוא מוותיקי חברי הכנסת, עוד משנת 1996, ישנם כאלו שקוראים לו להתפטר ולפנות את מקומו לאחר תקופה כל כך ממושכת.
הר-נבו מוסיף: "כבר יותר משנתיים שהשכנים של יולי הם דוגמא ומופת לנחישות שהפכה לסמל במאבק. שכנים מדהימים, שמלווים אותו כל יום שבת בבוקר לבית הכנסת, שעורכים עצרות של תקווה בבית הסמוך מידי שישי, בלי פחד."

בשפת העם…מחאת הג'חנון
הכל התחיל מארבעה חבר'ה שישבו בגינה בסמוך לביתו של אדלשטיין ביום שישי בשעה שבע בבוקר עם כוס קפה ועיתון. "לא היו להם סממני מחאה בכלל, לא מגפון, לא חולצות, לא דגלים ולא כרזות או שלטים" מציינים מובילי המחאה. "תוך פחות משלוש דקות, הגיעו לפה שוטרים ועיכבו אותם לחקירה. ממש גררו אותם לניידת, זה פשוט לא יאומן." מדגישים אלו שנכחו במקום. בתגובה למעצר זה, המפגינים הגיבו בצורה יצירתית: "למחרת הבאנו קצת ג'חנונים. כתגובה על המעצר הגיעו מלא משפחות, והפכנו את זה לגינת הג'חנון." הרעיון יש לציין אומץ על ידי קבוצות מחאה נוספות והתקיים סמוך לביתם של חברי קואלציה רבים, למשל בהוד השרון מול ביתו של שר החינוך וכן בראש העין מול ביתה של שרת התחבורה.
אירוע הפליירים שהפך לנקודת מפנה
אחד האירועים המשמעותיים במחאה התרחש בספטמבר 2024, כאשר שלוש נשים נעצרו לאחר שהניחו פליירים בבית הכנסת בו מתפלל אדלשטיין בהרצליה. הפליירים כללו תמונות של החטופים לצד תמונתו של אדלשטיין מתקופת היותו אסיר ציון, תחת הכותרת "שלח את עמי".
שלושת הנשים, נעצרו מבתיהן באמצע היום על ידי שוטרי משטרת גלילות (הרצליה), נחקרו במשך כשמונה וחצי שעות בעודן אזוקות בידיים וברגלים. לאחר מכן הן שוחררו לבתיהן תחת תנאים מגבילים, כולל איסור להתקרב לביתו או לבית הכנסת של אדלשטיין למשך 15 ימים. בדצמבר 2024, סגרה הפרקליטות את התיק הפלילי נגדן מחוסר אשמה.
באותה השבת, בתגובה למעצר, מאות מפגינים ליוו את אדלשטיין בדרכו לבית הכנסת בשבת שלאחר מכן, כשהם קוראים "בושה", "פרלמטר כושל" ו"מפקיר החטופים".
"הם עברו מעצרים מתוקשרים, המשטרה התעמרה בהם, אבל הם הבינו היטב את תפקידם: להראות לכולנו מהי התמדה!" מדגיש הר-נבו.
כיום עדיין מתנהל "קרב גרסאות" בין יולי לבין בית הכנסת "אהל משה" לגבי מי הגיש את תלונת השוא במשטרה. "אנחנו לא הגשנו את התלונה במשטרה, מקפידים ופועלים לאורך כל השנה למען אחדות וסובלנות בעם" טענו נציגי בית הכנסת בפגישה עם ראש העיר הרצליה, יריב פישר שהזמינם לבירור בלשכתו ימים ספורים לאחר המקרה.

תגובת אדלשטיין
אדלשטיין הגיב למעצרים באמירה: "אני נותן גיבוי מלא למשטרת ישראל ומילים רבות של תודה על כך שבנוסף לכל משימותיהם, הם באו להגן עליי ועל בית הכנסת מפני מפרי סדר שונים". הוא הוסיף: "אנחנו על מדרון חלקלק, ואם לא נקבע גבולות ברורים מאוד בין מה זו הפגנה ומה זו מחאה, נגיע למקומות לא טובים".
יצירתיות במחאה
יוני חיימוביץ' הוא יוצר מוערך ופעיל מחאה בולט, והפך לדמות מרכזית במחאת האקפלה. חיימוביץ' ידוע ביצירתיותו ובתרומתו לאירועי מחאה מוזיקליים, בהם הוא משלב מסרים חברתיים ופוליטיים באמצעות שירה והופעות מול אישי ציבור. יוני בחר להגיב על האירועים בגינה בסמוך לביתו של אדלשטיין באמצעות סרטון מוזיקלי שהפיק ויצר:
מה פתאום הפגנה? בואו להנות מהשמש בגינת הג׳חנון pic.twitter.com/Rn2wR6TtTL
— Yoni Haimovich 🚨🎗🚨 יוני חיימוביץ (@YoniHaimovich) August 10, 2024
ההתמדה כמפתח
"המשחק פה זה ההתמדה," מסבירים המפגינים. "יש משהו מאוד קשה בפעילות רצופה שאין לה תוצאות. אתה יוצא מדעתך, אתה בא עם רעיונות, אתה משקיע, אתה מושקע, ואתה לא רואה תוצאות ואתה לא יודע מתי זה ישפיע, אם זה ישפיע, אבל יש לנו אחד השני וזה מה שגורם לנו לא להרים ידיים."
"אנחנו ממשיכות וממשכים בפעילות מול אדלשטיין, כי עוד יש לנו תקווה שיעשה מעשה." שמרית בורלא ממובילות המאבק
עידית אלכסנדרוביץ' ושמרית בורלא ממובילות המחאה העלו לאחרונה סרטון המציג את כמות כוחות המשטרה שהגיעו לביתו של אדלשטיין אל מול שתיהן המפגינות לבד. "אנו בטוחות שלמשטרה יש דברים חשובים יותר לעשות", ציינו שתיהן.
המחאה הארצית נמשכת
המחאות למען החזרת החטופים ממשיכות ברחבי הארץ. ב-7 באפריל 2025, משפחות החטופים התאספו מחוץ לבתיהם של מספר שרים, כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החוץ גדעון סער, שר החינוך יואב קיש, השר לענייני תפוצות ומאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי, שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, ובהרצליה פיתוח מול ביתו של יו"ר וועדת חוץ ובטחון, ח"כ יולי אדלשטיין. פעילות המחאה החלה בדיוק בשעה 6:29 בבוקר, אותה שעה בה פרצו מחבלי חמאס את גבול ישראל והחלו את התקפתם ב-7 באוקטובר 2023.
- מידע על אירועים, הפגנות, מחאה ניתן למצוא בעמוד הטוויטר (רשת X) של "מחאת אדלשטיין וסלון הדמוקרטיה".
- קבוצת הפייסבוק "איפה אדלשטיין".
- קבוצות הוואטסאפ של פעילי המחאה מול ביתו של אדלשטיין: קבוצה שקטה / קבוצת הפעילים (דיונים).
- אתר אינטרנט של המטה (EN): stories.bringthemhomenow.net