עיריית הרצליה יצאה לאחרונה במיזם חדשני להארת כיכרות מרכזיות ברחבי העיר, כחלק ממדיניות כוללת לשדרוג המרחב הציבורי והגברת תחושת הביטחון של התושבים. הפרויקט, שזכה לכינוי "מאירים את הכיכרות", מתמקד בהתקנת תאורת לד חסכונית ועדינה, המדגישה את פסלי הטופיארי המרשימים המוצבים בכיכרות השונות.
ראש העיר הרצליה, יריב פישר, הביע את תמיכתו בפרויקט ואמר: "אנו בעיצומו של מהלך עירוני להאיר את האזורים החשוכים בעיר כדי שיהיה הרבה יותר נעים ומרגיע להסתובב בלילה." דבריו של פישר משקפים את המחויבות של העירייה לשיפור איכות החיים של התושבים ולהפיכת המרחב הציבורי למזמין ובטוח יותר.
יתרונות הפרויקט:
- שיפור הנראות והבטיחות בשעות החשכה
- חיסכון באנרגיה באמצעות שימוש בטכנולוגיית לד מתקדמת
- הדגשת יצירות האמנות העירוניות והעצמת החוויה האסתטית
- תרומה לאווירה נעימה ומזמינה במרחב הציבורי

פסלי טופיארי: אמנות חיה במרחב העירוני
פסלי טופיארי הם צורה ייחודית של אמנות גננית, המשלבת את עולם הצמחייה עם פיסול. טופיארי היא אמנות עיצוב וגיזום של צמחים רב-שנתיים, בעיקר עצים ושיחים, ליצירת צורות מוגדרות היטב, בין אם גיאומטריות או דמיוניות. צמחים אלו, שעברו עיצוב וגיזום קפדני, הופכים למעין פסלים חיים במרחב הציבורי. הצמחים המשמשים ליצירת טופיארי הם בדרך כלל צמחים ירוקי-עד, בעלי עלים קטנים או מחטים, המייצרים נוף צפוף ובעלי צמיחה קומפקטית או עמודית. מינים נפוצים כוללים זנים של בוקסוס, ברוש, דפנה אצילה, אשוח, הדס ופיטוספורום. לעיתים משתמשים במסגרות תיל מעוצבות כדי להנחות את הגיזום, אך טופיארי מסורתי מסתמך על סבלנות ויד יציבה. פסלי הטופיארי בכיכרות הרצליה מוסיפים ממד אמנותי וירוק למרחב העירוני, ומשלבים אסתטיקה עם אקולוגיה. הארת פסלים אלה בלילה מעצימה את נוכחותם ויוצרת מוקדי עניין ויזואליים מרהיבים ברחבי העיר.
תאורה אמנותית במרחב האורבני
תאורה אמנותית במרחב העירוני היא תחום מתפתח המשלב אסתטיקה, טכנולוגיה ותכנון עירוני. מעבר לתפקידה הפונקציונלי, תאורה אמנותית מעצבת את חווית הלילה העירונית, יוצרת אווירה ייחודית ומדגישה אלמנטים ארכיטקטוניים ואמנותיים. בערים רבות בעולם, פרויקטים של תאורה אמנותית הפכו לאטרקציות תיירותיות ולסמלי זהות עירונית.
החיסכון בתאורת לד לעומת תאורה רגילה
תאורת לד מציעה יתרונות משמעותיים בחיסכון אנרגטי בהשוואה לתאורה מסורתית. נורות לד צורכות כ-75% פחות אנרגיה מנורות ליבון רגילות, מה שמוביל להפחתה משמעותית בצריכת החשמל ובפליטת גזי חממה. בנוסף לחיסכון באנרגיה, נורות לד מציעות אורך חיים ארוך במיוחד – עד פי 25 מנורות ליבון רגילות. נורת לד איכותית יכולה להחזיק מעמד בין 25,000 ל-50,000 שעות, בעוד שנורת ליבון רגילה מחזיקה מעמד רק כ-1,000 שעות.

שילוב בין תאורה פונקציונלית לאמנותית
בהרצליה, הארת פסלי הטופיארי בכיכרות היא דוגמה מצוינת לשילוב בין תאורה פונקציונלית לאמנותית. התאורה לא רק מגבירה את הבטיחות, אלא גם מעצימה את היופי של הפסלים החיים, יוצרת נקודות עניין ויזואליות ומשפרת את האווירה הכללית בעיר בשעות החשכה. פרויקטים כאלה תורמים לתחושת הגאווה המקומית, מעודדים אינטראקציה חברתית במרחב הציבורי ומחזקים את הקשר בין התושבים לסביבתם העירונית.
ווואו, א.תודה רבה. יוזמה ברוכה ומוארת.
ב. אולי בהמשך אליה, ראוי שגם תחנות האוטובוס תוארנה באופן שיהיה נעים להמתין לאוטובוס ולא בחשכה מוחלטת: או לפנות בוקר, או. בלילות. פניתי למוקד מספר פעמים ובקשתי בדיקה של התקן תאורה שמצוי במבנה התחנה, רק לא פועל. (למשל, רח' קהילת ציון 4, + רח' בן גוריון 2); שווה התייחסות לדעתי. תודה 🙋♀️🙏🏻