בימים האחרונים, גינת הג'חנון בהרצליה פיתוח הפכה למוקד יוצא דופן של מחאה חברתית עטופה באווירת חג החנוכה. מול ביתו של חבר הכנסת יולי אדלשטיין, התאספו עשרות משתתפים להדליק נרות חנוכה ולשאת מסר ברור: "מעט מהאור דוחה הרבה מהחושך". האירועים, שהתקיימו במשך שלושה ערבים רצופים (31-29 בדצמבר), שילבו בין מסורת יהודית לבין קריאה לפעולה חברתית ופוליטית, והפכו לסמל של אחדות ותקווה בימים מאתגרים.
מחאה לאור הנרות
האירועים בגינת הג'חנון לא היו רק חגיגת חנוכה מסורתית, אלא גם במה להעברת מסרים חברתיים ופוליטיים נוקבים. המשתתפים הדגישו את הצורך במאבק על ערכים דמוקרטיים ועל אחריות מוסרית, תוך ביקורת על מה שהם רואים כהפקרת חטופים בעזה, סתימת פיות והגבלת חופש הביטוי.
בין הדוברים הבולטים היה עמי דרור, ממובילי המחאה הארצית, שבנאומו נשא מסר חד וברור:
"השבוע מתקיימים טקסי הדלקת נרות כמעט בכל ערב מול חברי קואליציה חורבן הבית. באופן אישי הייתי אתמול מול סער והערב מול אסיר ציון אדלשטיין. האחרון הציץ מהחלון ושמע היטב את מה שהיה לנו לומר. הזכרנו לו שגם הוא פעם היה בגולאג ואנחנו נלחמנו למענו. ועכשיו הוא בבית מחומם והם קופאים מקור, הוא מאובטח על ידי צבא של מאבטחים והם יכולים למות בכל רגע, לו יש מיטה ושמיכה והם רועדים מקור על הרצפה, הוא סועד במסעדות והם גוועים ברעב, הוא עטוף במשפחתו והם סובלים מהתעללויות ואונס. יולי אדלשטיין, אוסר ציון, מבייש את כל אסירי ציון. 'הזהו אדם?' כפי ששאל פרימו לוי – כנראה שלא. אם היה אדם, היה מעביר את לשכתו לכיכר החטופים ומסרב לחזור לביתו עד שכולם יחזרו הביתה."
עוד דברים נוגעים ללב
ובלתי נתפסים
אל יולי אדלשטיין
מעמי דרור
אתמול בגינת הג׳חנון. pic.twitter.com/EesS1MiUZj— מחאת אדלשטיין וסלון הדמוקרטיה (@democracymeetup) January 1, 2025
גשם לא עוצר את המחאה
למרות מזג האוויר החורפי והגשם הבלתי פוסק, המשתתפים לא נרתעו. הם הגיעו מצוידים במטריות, מגפיים וחנוכיות, והפכו את מזג האוויר לחלק מהחוויה. "הגשם רק מחזק אותנו," אמרה אחת המשתתפות. "הוא מזכיר לנו שגם בתנאים קשים אפשר להתאחד ולהאיר." האווירה הייתה מרגשת במיוחד בערבים שבהם הקהל הצטרף לשירים כמו "בואי אמא", שהפכו לסמל של אחדות ורוח חיובית. ילדים ומבוגרים שרו יחד, כשהם מוקפים באור הנרות ובתחושת שייכות חזקה.
שי מוזס, אחיינו של גדי מוזס החטוף בעזה, נשא דברים מרגשים כשברך על הנרות בטקס הדלקת הנר השביעי בגינת הג'חנון. בדבריו המצמררים שינה את מילות הברכה המסורתית והקדיש את הנרות לחטופים ולחטופות: "הנרות הללו שאנו מדליקים אינם על הניסים ואינם על הנפלאות… הנרות הללו נועדו להזכיר לכולנו שעד אשר החטופים לא יחזרו – לא יהיה כאן אור." מוזס סיים את דבריו בקריאה נוקבת: "הנרות הללו שאנו מדליקים – כולם לכבודם של החטופים שעדיין בחשיכה וזקוקים לאור גדול."
אתמול הדלקנו נר שביעי
בגינת הג׳חנון
כשכולנו מוקפים
במיצג 101 החטופים💥שי מוזס
אחיינו של גדי מוזס החטוף
ברך על הנרות ברכה מצמררת:״הנרות הללו שאנו מדליקים
אינם על הניסים ואינם על הנפלאות
אינם כדי להפעים ולהאדיר
את מה שהיה בימים ההםהנרות הללו שאנו מדליקים
עולם של החטופים… pic.twitter.com/1xoLmsEuwY— מחאת אדלשטיין וסלון הדמוקרטיה (@democracymeetup) January 1, 2025
קבוצות המחאה המקומיות: הסיירת המובחרת
עמי דרור ממובילי המחאה הארצית, הדגיש בנאומו גם את חשיבותן של קבוצות המחאה המקומיות:
"הקבוצות המקומיות הן קבוצות המחאה הכי קריטיות. הגיבורים (ובעיקר הגיבורות) שבכל יום מזכירים לעלובי החיים את פשעיהם – הם הסיירת המובחרת של המדינה.
"אם זכיתם ואתם גרים בשכנות לאחד הפושעים – הצטרפו לקבוצות בבקשה. יש שלל פעולות קלות שאתם יכולים לעשות. אם יש לכם חברים הגרים בשכנות לפושעים – צרפו אותם לקבוצות! יש להם חשיבות אסטרטגית להחזרת החטופים ולריסוק ממשלת חורבן הבית."
בערב הדלקת הנר השישי בגינת הג'חנון, דיבר דוידי וורטמן, פעיל בולט ב"אחים לנשק" ובמחאת ההייטק, והעביר ביקורת נוקבת על המצב הביטחוני והמנהיגותי במדינה. "הצפון מופקר, יישובי הדרום תחת טראומה, והחטופים שלנו עדיין בעזה," אמר וורטמן. הוא תיאר את המשבר הנוכחי כמשבר חסר תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל – משבר מנהיגותי, ביטחוני וערכי גם יחד.
בדבריו פנה ישירות ליולי אדלשטיין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון:
"בקיץ האחרון הזהירו ראשי מערכת הביטחון מפני הסכנות מבפנים ומבחוץ. איפה היית? למה לא דרשת מראש הממשלה להקשיב לאזהרותיהם?"
"למה אפשרת לממשלה לקדם חוקים שמפוררים את הלכידות החברתית שלנו? ההפיכה המשטרית היא שהביאה אותנו לכאן – היא שפגעה בחוסן הלאומי שלנו, פילגה את העם ושידרה חולשה לאויבים!"
וורטמן סיים את דבריו בקריאה נוקבת: "ואתה עומד שם ולא עושה כלום!"
💥נר שישי של חנוכה
בגינת הג׳חנון שליד אדלשטיין.
דוידי וורטמן אזרח פעיל
באחים לנשק ובמחאת ההיטק.״הצפון מופקר, ישובי הדרום תחת טראומה והחטופים שלנו עדין בעזה.
אין תחושת ביטחון
ואין ממשלה שמתפקדת באמת.
זהו משבר שאין לו אח ורע בהסטוריה של מדינת ישראל
והיו לנו משברים קשים.
זהו… pic.twitter.com/18y3CyplZs— מחאת אדלשטיין וסלון הדמוקרטיה (@democracymeetup) December 31, 2024
מול החוק – נחישות ללא פשרות
באחד הערבים הגיע למקום שוטר שביקש למנוע שימוש בגיטרה ובאמצעי הגברה בטענה שמדובר במחאה בלתי חוקית. המארגנים הסבירו לו את החוק והמשיכו בפעילות כמתוכנן. האירוע הזה הפך לסמל נוסף למאבק על חופש הביטוי ולמחויבות של המשתתפים לעמוד על עקרונותיהם למרות נסיונות המשטרה לשבש את חופש הביטוי. "החוק לצידנו," אמרה אחת המארגנות. "אנחנו כאן כדי להדליק אור ולשיר – לא כדי להפריע או לייצר פרובוקציות. זו זכותנו כאזרחים במדינה דמוקרטית."
עידית אלכסנדרוביץ', שפתחה את מפגש הדלקת הנר השביעי של חנוכה בגינת הג'חנון, הודתה לקהל על השתתפותו המרגשת בשלושה ערבים רצופים של הדלקת נרות משותפת. בדבריה הדגישה אלכסנדרוביץ' את חשיבות ההתעקשות על עקרונותינו, ההיכרות עם החוק והעמידה על זכויותינו. "כמו שלא ויתרנו על ניגון הגיטרה בנר החמישי, וכמו שלא ויתרנו והגענו אתמול למרות הגשם – כך עלינו להמשיך," אמרה. "ההתמדה שלנו היא שמביאה את האור."
עידית אלכסנדרוביץ
פותחת את מפגש
הדלקת נר שמיני של חנוכה
אתמול בערב בגינת הג׳חנוןעידית מודה לכולם על שהגיעו
שלושה ערבים ברציפות(!!)
להדלקת נר חנוכה יחדיוומדגישה שאנחנו צריכים
להתעקש על שלנו
להבין את החוק ולא לוותר
כמו שלא ויתרנו על ניגון הגיטרה בנר החמישי
כמו שלא ויתרנו… pic.twitter.com/7JZmPsR2nc— מחאת אדלשטיין וסלון הדמוקרטיה (@democracymeetup) January 1, 2025
הזמנה להצטרף
המארגנים מדגישים כי האירועים אינם מסתיימים כאן. גינת הג'חנון תהפוך גם בימים הקרובים למוקד של פעילות חברתית ומחאה, עם קריאה לציבור הרחב להצטרף ולהיות חלק מהמאבק לשינוי חברתי ופוליטי. "אנחנו מזמינים את כולם להגיע," אמר אחד המארגנים. "זה לא רק על פוליטיקה – זה על קהילה, על ערכים ועל התקווה שלנו לעתיד טוב יותר."
קבוצות הוואטסאפ של פעילי המחאה מול ביתו של אדלשטיין: קבוצה שקטה / קבוצת הפעילים (דיונים).
ד"ר מיטל פינטו, יו"ר משותפת בפורום המרצים למשפטים למען הדמוקרטיה, נשאה דברים נוקבים בטקס הדלקת הנרות בגינת הג'חנון, סמוך לביתו של יולי אדלשטיין. בדבריה התייחסה לשלושה נושאים מרכזיים המאיימים, לדבריה, על הדמוקרטיה הישראלית: הפקרת החטופים בעזה תוך התעלמות הממשלה מחובתה הערכית והחוקית להשיבם הביתה; ניסיונות הקואליציה להחליש את מערכת המשפט באמצעות קציבת כהונת יועצים משפטיים ממניעים זרים; ותיקון סעיף 7א לחוק יסוד הכנסת, שמטרתו, לטענתה, להטות את הבחירות הבאות ולפגוע במפלגות הערביות.
פינטו הזהירה כי צעדים אלו מסכנים את הדמוקרטיה הישראלית וקראה לנוכחים להמשיך במאבק:
"אסור לנו להתייאש ואסור לוותר. מדובר בריצת מרתון ולא בספרינט. בסוף, הצדק איתנו – ואנחנו ננצח."
מסר של תקווה
מעבר למסרים הפוליטיים והחברתיים, האירועים בגינת הג'חנון העבירו מסר אופטימי ומעצים: גם בימים חשוכים, התקווה לעולם אינה כבה. הנרות שהודלקו בגינה היו יותר מאור סמלי – הם היו קריאה לפעולה ולשינוי מתוך אמונה בכוחם של אזרחים להתאחד ולהשפיע.
בסיום האירועים המרגשים בגינת הג'חנון, הודו המארגנים לכל מי שלקח חלק בהצלחתם. בין התודות הוזכר יוני חיימוביץ', יוצר מוערך ופעיל מחאה שהצטרף לתמוך במאבק, ועוזי צור-גיל, כורז ותיק ממחאת 555, שליווה את הדלקת הנר החמישי עם נגינת גיטרה בגשם. אפילו יניב השוטר, שהכריז על נגינה בגיטרה כפעילות מחאה, זכה לאזכור – תזכורת חיה לחשיבות ההגנה על זכויות האזרח בכלל ועל מאבקם של החטופים בפרט. "האור שהדלקנו כאן הוא לא רק אור של חג," אמר אחד המשתתפים. "זה אור של תקווה, של עמידה על עקרונות ושל מאבק למען עתיד טוב יותר לכולנו."
שנת 2025 התחילה השבוע. הלוואי ותהיה זו לכולנו שנת מפנה לניצחון הדמוקרטיה, הצלת החטופים והחזרתם הביתה.
- מידע על אירועים, הפגנות, מחאה ניתן למצוא בעמוד הטוויטר (רשת X) של "מחאת אדלשטיין וסלון הדמוקרטיה".
- קבוצת הפייסבוק "איפה אדלשטיין".
- קבוצות הוואטסאפ של פעילי המחאה מול ביתו של אדלשטיין: קבוצה שקטה / קבוצת הפעילים (דיונים).
- אתר אינטרנט של המטה (EN): stories.bringthemhomenow.net
אתם משעממים ומוציאים שם רע להרצליה.