בכנס השנתי הבינלאומי ללוחמה בטרור ע"ש שבתי שביט, שנערך באוניברסיטת רייכמן, נשא ראש עיריית הרצליה, יריב פישר נאום מרכזי בו הדגיש את חשיבות ההיערכות העירונית לאיומי טרור. הכנס, בהובלת המכון למדיניות נגד טרור (ICT), מהווה במה מרכזית לדיון בסוגיות ביטחוניות ואסטרטגיות.
אירועי ה-7 באוקטובר והמחדלים הביטחוניים
ראש העיר פתח את נאומו בהתייחסות לאירועי ה-7 באוקטובר, שציינו שנה להתקפה הקשה ביותר על ישראל מאז הקמתה. הוא הדגיש כי האירועים לא התרחשו בוואקום, אלא היו תוצאה של שרשרת מחדלים ביטחוניים. לדבריו, האויב זיהה את היחלשותה של החברה הישראלית, את השסעים והקיטוב בעם, ואת ההתפוררות של מערכות שהיו אמורות לפעול בשיתוף פעולה.
ראש העיר הטיל את האחריות על ממשלת ישראל, באומרו: "להתפוררות הזאת יש שם ויש כתובת – ממשלת ישראל". הוא הדגיש את הצורך בחקירה מעמיקה של המחדלים שהובילו לאירועים אלה.
צילום וידאו: גו לייב
שיתוף פעולה עם אוניברסיטת רייכמן
בהמשך דבריו, שיבח ראש העיר את שיתוף הפעולה הפורה בין עיריית הרצליה לאוניברסיטת רייכמן. הוא סיפר על פגישתו עם פרופ' בועז גנור עם כניסתו לתפקיד, ועל אימוץ התוכנית של המכון למדיניות נגד טרור להתגוננות עירונית.
פרופ' אוריאל רייכמן, הנשיא המייסד ויו"ר הדירקטוריון, אמר בנאומו: "השנה שחלפה עודנה איתנו. היא תלווה אותנו עוד שנים רבות. הסטודנטים שהכרנו אישית ואינם עוד, המפגש עם סיפורי הנופלים בלוויות ובשבעה, היגון של סטודנטים שנפרדו מבני זוגם ובני משפחתם שלא ישובו. קהילת אוניברסיטת רייכמן כולה מרכינה ראשה עם הידיעה הקשה על הירצחו של עידן שתיוי, סטודנט לקיימות וממשל שנרצח ב-7 באוקטובר 2023."
פרופ' בועז גנור, נשיא אוניברסיטת רייכמן ומנכ"ל מייסד של המכון למדיניות נגד טרור (ICT) התייחס בנאומו לחזית הצפונית: "אני חושש שעל רקע ההישגים חסרי התקדים של ישראל מול חיזבאללה בשבועיים האחרונים, חלקנו שוב חוטאים בחטא ההיבריס. כדאי לזכור כי למרות ההישגים הרבים שלנו עד כה, אנחנו נמצאים רק בראשיתה של מלחמת הצפון".
יוזמות עירוניות להגברת המוכנות
ראש העיר פירט את היוזמות שננקטו בעיר הרצליה להגברת המוכנות לאיומי טרור:
- הקמת יחידות סע"ר (סיוע עצמי ראשוני) עירוניות
- הקמת יחידות חילוץ והצלה
- הקמת משמרות שכונה
- עיבוי מערך המתנדבים העירוני, שכיום מונה למעלה מ-1,000 תושבים
ראש העיר הדגיש כי הרצליה הייתה העיר היחידה שיזמה תרגיל רחב היקף לבחינת המוכנות העירונית, בהתאם לערכים של אוניברסיטת רייכמן.
חשיבות ההיערכות העירונית
דבריו של ראש העיר מדגישים את החשיבות הקריטית של היערכות עירונית לאיומי טרור. הוא הציג את הרצליה כמודל לערים אחרות, המדגים כיצד שיתוף פעולה בין רשויות מקומיות, מוסדות אקדמיים ומומחי ביטחון יכול לשפר משמעותית את המוכנות העירונית.
נאומו של ראש העיר בכנס זה מהווה קריאה לפעולה לערים אחרות בישראל ובעולם, להשקיע בהיערכות ובמוכנות לאיומי טרור. הוא מדגיש את הצורך בגישה כוללנית, המשלבת מומחיות אקדמית, מעורבות קהילתית ותמיכה עירונית, כדי ליצור מערכת הגנה יעילה ומקיפה.
לסיכום
הכנס השנתי הבינלאומי ללוחמה בטרור ע"ש שבתי שביט, בהובלת המכון למדיניות נגד טרור (ICT) באוניברסיטת רייכמן, מהווה במה מרכזית לדיון בסוגיות ביטחוניות ואסטרטגיות ברמה הלאומית והבינלאומית. בין הדוברים הבולטים בכנס היה מומחה בעל שם עולמי ללוחמה בשטח בנוי, אשר הגיע במיוחד לישראל לרגל האירוע. דובר זה סיפק תובנות ייחודיות על האתגרים העכשוויים בלוחמה נגד ארגוני טרור, תוך התייחסות למצב בלבנון ולפעילות חיזבאללה.
הכנס כלל מגוון רחב של הרצאות, פאנלים ודיונים שעסקו בנושאים כגון התפתחויות אחרונות באיומי טרור גלובליים, אסטרטגיות חדשניות למאבק בטרור, והשפעת הטכנולוגיה על שדה הקרב המודרני. בנוסף, ניתנה במה לדיון בלקחים מאירועי ה-7 באוקטובר ובדרכים לשיפור המוכנות הלאומית לאיומי טרור עתידיים.
האירוע סיפק הזדמנות ייחודית לקובעי מדיניות, אנשי אקדמיה, ומומחי ביטחון להחליף ידע, לדון באתגרים העכשוויים, ולגבש אסטרטגיות חדשות במאבק הגלובלי נגד הטרור.
- מידע על הכנס באתר עיריית הרצל herzliya.muni.il/news/item/5939
- תמונות מהכנס בעמוד הפייסבוק של אוניברסיטת רייכמן