אנו בהרצליה היום, נותנים במה לתושבות ותושבי העיר שרוצים להביא את עמדתם, דאגתם או כל נושא שחשוב להם לומר, לפיכך התחלנו בטור אורח חדש מציג דעות שונות, במקרה הנוכחי ביקש האורח, תושב הרצליה הצעירה, לפרסם את דברו בעילום שם.
הרצליה היא אחת מהערים הליברליות בישראל, בבחירות הארציות האחרונות היתה זו מפלגת "יש עתיד" שזכתה למספר המקסימלי של הקולות (37%). מפלגות האופוזיציה (יש עתיד, המחנה הממלכתי, העבודה, מרצ וישראל ביתנו) זכו למספר כפול של קולות ביחס למפלגות הקואליציה (הליכוד, הציונות הדתית, ש"ס, ויהדות התורה). גם הרכב מועצת העיר נחשב ליברלי יחסית לערים אחרות בישראל.
משה פדלון, ראש העיר הנוכחי, אמנם מצהיר שהוא ראש עיר ליברלי, אך בפועל נוהג אחרת. בתחילת הקדנציה שאף פדלון להקים קואליציה רחבה ושילב בה חברים מסיעות מגוונות, החל ממרצ-התנועה הירוקה, דרך הליכוד, ש"ס, הבית היהודי, סיעת היחיד של ירון עולמי, אורן אוריאלי (דרך החינוך), דרך חדשה וגם את אלעד צדיקוב מסיעת גשר. עם זאת, במהלך כהונת המועצה, נתגלעו מחלוקות שהביאו לפרישתן של כל הסיעות הליברליות במועצת העיר: דרך חדשה, של מרצ-התנועה הירוקה ושל אורן אוריאלי, והקואליציה הפכה תוך זמן קצר לקואליציה שמרנית-ימנית. פרישתם של נציגי הסיעות הליברליות היתה על רקע הניסיון להשתמש בהם כ"עלי תאנה" לפעולות ויוזמות דתיות-חרדיות של הסיעות החרדיות.
התנגדות פדלון ליוזמות ליברליות
כבר בתחילת הקדנציה העלתה סיעת מרצ – התנועה הירוקה, הצעה להכיר בזוגות הלהט"בים בהרצליה כבעלי זכויות, בדומה לערים ליברליות אחרות, אך פדלון התנגד להצעה. יוזמה נוספת אליה פדלון התנגד היתה הצטרפותה של הרצליה למיזם "נעים בסופ"ש" – רשת אוטובוסים המקשרת בין ערי המרכז ומאפשרת תחבורה ציבורית בשבת. התנגדותו אכן הביאה לסיכולה של ההצעה, וכיום הרצליה היא אחת הערים הבודדות בגוש דן שלא מהווה חלק ממיזם זה.
פדלון והקשר החרדי
היעדרם של נציגים ליברלים בקואליציה מאפשר למשה פדלון ליזום שורה של צעדים לקידום מדיניות שמרנית, תוך תמיכה בסיעות החרדיות במועצת העיר. הבולט בהם היה מינויו של אלעד צדיקוב מסיעת גשר למשנה לראש העיר והצטרפותו לשלושת המשנים הנוכחיים בעירייה: נציג סיעת הליכוד, נציג סיעת ש"ס וירון עולמי הנחשב שמרני בהשקפת עולמו. משה פדלון גם אישר את מינויו של צדיקוב לחבר בועדת המשנה לתכנון ובנייה. מי הוא אותו חבר מועצה? אלעד צדיקוב הוא חרדי חוזר בתשובה שהיה בעבר נציגה של סיעת "יהדות התורה" בעיריית הרצליה ועם השנים עבר לייצג את סיעת "גשר", אך נותר בהשקפתו השמרנית חרדית. במהלך כהונתו במועצת העיר גינה את החלטת ראש העיר ומשרד החינוך לאפשר פעילות הסברתית של ארגון חוש"ן (ארגון המעביר סדנאות במערכת החינוך בנושא סבלנות תוך דגש על תכנים להט"בים) לגננות בגני ילדים בעיר. בשנת 2022 תקף בית ספר יסודי בעיר לאחר שסייע לתלמיד שסיפר שהוא עובר תהליך לשינוי מגדרי.
צעדים נוספים שמקדמים בימים אלה משה פדלון והקואליציה הימנית-שמרנית-חרדית בראשו הם אישור השימוש בבית פרטי ברחוב וינגייט בעיר כבית כנסת, והרחבתו באופן לא חוקי. מהלך שנוי במחלוקת כבר נדון בועדת המשנה לתכנון ובניה של הרצליה שקראה לסגירתו. במקביל העירייה "מעלימה עין" משימוש של בתי כנסת בעיר כאולמות אירועים (לדוגמא בית הכנסת ברחוב עזרא בשכונת וייצמן).
הבחירות המוניציפליות המתקרבות הן הזדמנות טובה לרענן את מועצת העיר ולבנות קואליציה ליברלית אשר תייצג באופן הולם את תושבי העיר
רוצים להופיע ולקבל במה גם בטור אורח? שלחו אלינו הודעה בטופס יצירת קשר או ישירות למייל שלנו herzliyatoday@gmail.com