השנה היא שנת בחירות לרשויות המקומיות, בחירות אלה מתקיימות כל חמש שנים ובהן ניתנת לתושבי הערים והיישובים הזדמנות להשפיע ולבחור את מועצת ואת הנהגת היישוב. הבחירות השנה יתקיימו ביום שלישי 31.10.2023 שהוגדר כיום שבתון.
בהרצליה, כמו בכל עירייה, יש לתושבים הזדמנות לבחור הן את ראש העירייה והן את מועצת העירייה. על פי החוק, המועמד לראשות העירייה אשר קיבל את מספר הקולות הגבוה ביותר יכהן כראש העירייה, זאת בתנאי שהצליח להשיג לפחות 40% מקולות הבוחרים.
במקרה בו אף אחד מהמועמדים לא מקבל 40% מהקולות, מתקיים סיבוב בחירות נוסף בו מתמודדים שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הרב ביותר בסיבוב הראשון, כפי שקרה בהרצליה בבחירות לרשויות המקומיות בשנת 2013, בהן אף מועמד לא קיבל מעל 25% מהקולות (ורק בסיבוב הבחירות השני נבחר משה פדלון לראשות העירייה).
לאחר ההכרעה והכרזה רשמית על המנצח, יכנסו הן ראש העירייה והן מועצת העירייה שנבחרו בבחירות לתפקידם 21 ימים לאחר מועד ההכרעה.
אז מה קורה בפועל?
הזכות להשתתף בבחירות המקומיות היא זכותם של כל האזרחים או תושבי הקבע אשר ביום הבחירות מלאו להם לפחות 17 שנים (ולא 18, כמו בבחירות לכנסת). במקרה של בחירות 2023, כל מי שנולד עד ל-31.10.2006. כל אזרח או תושב יכול להשתתף בבחירות ברשות מקומית אחת בלבד, בה הוא/היא רשומים לפחות 47 ימים לפני הבחירות (כלומר עד לתאריך 14.10.2023).
כמו במערכות הבחירות לכנסת, גם במערכת הבחירות המקומית מתקיימות בחירות חשאיות בקלפיות הפזורות ברחבי העיר. בבחירות המקומיות נדרשים הבוחרים לבחירה כפולה: פתח הצבעה לבן – לרשימה למועצת העיר ופתק הצבעה צהוב – לראש העיר. בשלב זה הגישו שלושה מועמדים את התמודדותם לראשות העיר (משה פדלון, יריב פישר ויוסי פרי) אך עוד כשלושה מועמדים לפחות צפויים גם הם להגיש את מועמדותם בשבועות הקרובים.
מועצת העיר שתיבחר תמנה 21 חברי מועצה מהרשימות השונות. הגשת הרשימות למועצת העיר תתקיים ב-20-21 בספטמבר 2023.
למה כדאי לשים לב בבחירות?
הזכות להשתתף בבחירות המקומיות ולהשפיע על החיים בעיר אינה טריוויאלית. זהותו של ראש העיר והרכב המועצה עשויים להשפיע על חיי תושבי העיר במגוון רחב של תחומים. לראש העיר ולמועצת העיר יש את הכוח ואת היכולת לשמש שומרי סף ולשמור על אופי וצביון העיר, בעיקר בתקופות שבהן ערכים כמו שוויון, ליברליזם וחופש אינם מייצגים רבים מחברי הממשלה.
ראש העיר וחברי המועצה אחראים לא רק על הניקיון, התברואה והגינון אלא גם אחראים על רישוי העסקים, מפקחים על שירותי הדת (לדוגמא: אישורי פתיחת מקוואות ובתי כנסת), ובעיקר אחראים על מערכת החינוך בתחום העיר, החל מהעסקת עובדי המערכת והפעלת מוסדות הערכת ועד השתתפות בעיצוב התכנים המועברים לתלמידים. תחומים נוסף באחריות ראש העיר הם אישורים על הרחבת שכונות ובנייה וכן אישורים על פתיחת עסקים בשבת. ומכאן, שלהשתתפות בבחירות יש השפעה אמיתית על הכיוון שאליו תצעד העיר ועל חיי התושבים.