בעקבות תקיפת צוללן על ידי כריש בחוף חדרה ב-21 באפריל 2025, הוציאה עיריית הרצליה הודעה לציבור המתרחצים. למרות המרחק של כ-37 קילומטר בין הערים, ולמרות שלא נצפו כרישים בחופי הרצליה, העירייה החליטה להגביר את הכוננות ולהנחות את המצילים וצוותי רשות החופים לבצע סריקות כדי להבטיח רחצה בטוחה. ראש העיר, יריב פישר, מבקש מהציבור להיות קשוב להנחיות המצילים ולהגביר ערנות. מומחים מדגישים כי תקיפות כרישים בישראל הן תופעה נדירה ביותר, אך יש לנקוט באמצעי זהירות בסיסיים: להישמע להוראות המצילים, להגביר ערנות, ובמקרה של חשש – לצאת מהמים וליידע את המצילים. חופי הרצליה פתוחים לרחצה, אך העירייה מזכירה כי רחצה ללא מציל אסורה ומסוכנת.
ביום שני, 21 באפריל 2025, התקבלה קריאה במוקד 101 של מד"א במרחב שרון על אדם שננשך על ידי כריש בחוף בחדרה. האירוע התרחש סמוך לתחנת הכוח "אורות רבין", אזור המוכר כשורץ כרישים בשל המים החמים הנפלטים מהטורבינות.
בעקבות האירוע, סגרה המשטרה את החוף לרחצה וכן את החופים מחדרה דרומה ועד חוף פולג בנתניה. כוחות רבים השתתפו בחיפושים, ביניהם שיטור ימי, צה"ל, מתנדבים, פקחי שיטור עירוני, זק"א, מד"א, כב"ה, רט"ג, רשות הצלילה וכיתות כוננות.
הנחיות מיוחדות לחופי הרצליה
למרות שחדרה והרצליה נמצאות במרחק של כ-37 קילומטר זו מזו, כריש ממוצע יכול לגמוע ביום כ-60 ק"מ לפחות. עיריית הרצליה החליטה לנקוט במשנה זהירות. על אף שלא נצפו כרישים באזור חופי הרצליה וההערכה היא שהם מגיעים בעיקר לאזורים בהם המים חמים כמו אזור הארובות בחדרה, המצילים בחופי הרצליה וצוותי רשות החופים בעיר הונחו להגביר כוננות ולבצע סריקות על מנת לוודא רחצה בטוחה.
ראש העיר הרצליה, יריב פישר, הדגיש: "אנחנו מבקשים מציבור המתרחצות והמתרחצים להיות קשובים להנחיות המצילים, להגביר ערנות, ובמקרה של חשש – לצאת מהמים וליידע את המצילים במקום באופן מידי."
חשוב לציין כי חופי הרצליה פתוחים לרחצה, אך העירייה מזכירה שהרחצה ללא מציל אסורה ומסוכנת.

האם כרישים מגיעים גם לחופי הרצליה?
למרות שכרישים מוכרים יותר כ"אורחים קבועים" בחדרה בחורף, גם חופי הרצליה חוו לאורך השנים מספר מקרים בלתי שגרתיים. בדצמבר 2015 נצפתה קבוצת כרישים מול חופי העיר, ובינואר 2016 נצפה כריש עמלץ כחול גדול מתקרב לחוף אכדיה.
המומחים מסבירים כי כרישים מופיעים באזורינו בעיקר בחורף ובאביב, ובדרך כלל מתרחקים מבני אדם. הסוגים הנפוצים ביותר בחופי ישראל הם העפרורי והסנפירתן – כרישים גדולים אך רגועים יחסית.
לפי החוקרים, הסיכון לתקיפה בישראל נמוך מאוד. למעשה, עד לאחרונה לא תועדה בישראל תקיפה של מתרחץ במים רדודים. התקיפה בחדרה בוצעה בצוללן בעומק הים, במתחם מוכר של צפייה בכרישים.
הנחיות בטיחות למתרחצים בחופי הרצליה
בעקבות האירוע, חשוב להדגיש מספר הנחיות בטיחות למתרחצים בחופי הרצליה:
- היו קשובים להנחיות המצילים – במקרה שיאותר כריש, המצילים ינחו את המתרחצים לצאת מהמים.
- הגבירו ערנות – שימו לב לסביבה ולתנאי הים.
- במקרה של חשש – צאו מהמים ויידעו את המצילים במקום באופן מידי.
- הימנעו מרחצה ללא מציל – הרחצה ללא מציל אסורה ומסוכנת.
- אל תתקרבו לכרישים – כרישים הם חיות בר מוגנות בישראל ואסור להתקרב אליהם או לגעת בהם.

מה לעשות אם נתקלים בכריש?
אם בכל זאת נתקלתם בכריש בים, חשוב להישאר רגועים ולפעול בזהירות:
- אל תיכנסו לפאניקה – תנועות חדות ומהירות עלולות למשוך את תשומת לב הכריש.
- שמרו על קשר עין עם הכריש – כרישים נוטים לתקוף כשלא רואים אותם.
- אל תפנו את הגב – נסו לשחות לאחור באיטיות לכיוון החוף או סירה.
- דווחו למציל – יידעו את המציל על הימצאות כריש בקרבת החוף.
עיריית הרצליה מדגישה כי היא נוקטת בכל האמצעים כדי להבטיח את בטיחות המתרחצים, וכי הסיכון לתקיפת כריש בחופי הרצליה נמוך מאוד. עם זאת, חשוב להישמע להנחיות ולשמור על כללי הבטיחות בים.
- בטיחות בחופי הים היא עניין רציני ביותר. תנאי הים משתנים באופן תדיר, ולכן המידע וההמלצות המופיעים בכתבה זו אינם מהווים תחליף להתבוננות בתנאים המקומיים בשטח, להבנת יכולותיכם האישיות בים ולהנחיות המצילים בזמן אמת.