לאחרונה התקיים סיור עיתונאים מרתק במוזיאון אלי כהן בהרצליה, מוזיאון הפועל תחת החברה לאמנות ולתרבות של עיריית הרצליה והמספר את סיפורו של אחד המרגלים הגדולים בתולדות ישראל. הסיור כלל מפגש מרגש עם אלמנתו של אלי כהן, נדיה, שחלקה זיכרונות אישיים ותובנות על בעלה ופועלו.
אל הסיור, שאורגן על ידי מחלקת הדוברות ועל ידי החברה לאמנות ולתרבות, הוזמנו והגיעו כתבים מערוצי התקשורת ברדיו ובטלויזיה וכן נשות ואנשי תוכן ובלוגרים.
שרון אלדמע, מנהלת המוזיאון, סיפרה כי המבנה ההיסטורי שימש בעבר כבית הספר הראשון של הרצליה ולאחר מכן כמשכנה של עיריית הרצליה. כיום, הקומה העליונה מוקדשת לתצוגה אינטראקטיבית המשלבת מסמכים נדירים, סרטונים ופריטים אותנטיים שנתרמו על ידי נדיה כהן והמוסד. אלדמע הדגישה כי סיפורו של אלי כהן נותר רלוונטי גם בעידן המודרני: "אחרי חיסול הגנרל קאסם סולימאני באיראן, הועלו שוב תיאוריות קשר המקשרות אותו לפעילות מודיעינית – הוכחה למורשת המתמשכת שלו".

חוויה מוזיאלית ייחודית: מסע רב-חושי בעקבות המרגל
המוזיאון הממקום במרכז הרצליה בבית העירייה הישן, מציע למבקרים מסע כרונולוגי בשמונה תחנות חווייתיות, המשולבות בטכנולוגיות מתקדמות המחיות את סיפורו יוצא הדופן של אלי כהן. המסלול נפתח בחדר מבואה פנורמי ב-360 מעלות, המציג את שורשיו המשפחתיים של כהן מגירוש ספרד דרך חיי הקהילה היהודית באלכסנדריה, בליווי סרט אנימציה ותמונות היסטוריות נדירות.

גולת הכותרת היא שחזור מדויק של דירתו בדמשק, הכולל רהיטים מקוריים מסוריה, חלוק רחצה אישי ומסמכים מסווגים שנחשפים לראשונה. בתחנת המורס יכולים המבקרים לצפות בהולוגרמה של אלי משדר תשדורות מוצפנות ממזווה סודי, תוך התמודדות עם אתגרי פענוח.

עדות אישית מרגשת
במפגש עם העיתונאים שיתפה נדיה כהן, אלמנתו של אלי בזיכרונות אינטימיים: "אלי היה אדם צנוע עם שמחת חיים בלתי נדלית. היו לו חושים מחודדים והוא הבחין בפרטים הקטנים ביותר". היא סיפרה על הפרידות הקשות והנסיעות התכופות, כשהיא נשארה לגדל את ילדיהם לבדה. "בפעם האחרונה שראיתי אותו, הוא הבטיח שזו תהיה נסיעתו האחרונה. באותו יום הוא חזר מוקדם, עם דמעות בעיניו, מסרב לדבר על מה שקרה".
המאבק להשבת הגופה
נדיה חשפה כי במשך עשורים פנתה לשורה של מנהיגים בינלאומיים, כולל נשיא סוריה בשאר אל-אסד, בבקשה להחזרת שרידי בעלה. "התשובה היחידה שקיבלתי מאסד דרך גורם שלישי הייתה 'בבוא היום'. אני עדיין מקווה שדווקא כעת עם המצב החדש בסוריה, שמישהו מהדור הצעיר בסוריה יזהה את הקבר ויאפשר לנו לקברו בישראל".

תוכניות להרחבה וחדשנות טכנולוגית
פרנקו גונן, יו"ר עמותת ההנצחה לאלי כהן, חשף כי תקציב המוזיאון הנוכחי עומד על 10.5 מיליון שקלים, עם תוכניות שאפתניות להרחבת המתחם לקומה נוספת. "המטרה היא להפוך את כל המבנה למוזיאון מלא שיפעל גם בשעות אחר הצהריים, ויכלול תצוגות מתקדמות עם טכנולוגיות מציאות מדומה שיחשפו צעירים לעולם הריגול".
קובינן הוסיף כי ההרחבה תאפשר הצגת מאות פריטים נוספים מארכיון המוסד, כולל ציוד מודיעיני מקורי שטרם נחשף. כמו כן, מתוכננת הקמת מרחב לפעילויות חינוכיות הכולל סדנאות קריפטוגרפיה ופענוח תשדורות.

העמותה להנצחת מורשת אלי כהן
עמותת אלי כהן הי"ד – "האיש שלנו עדיין בדמשק" פועלת ללא מטרות רווח לקידום פרויקטים חינוכיים ותרבותיים המנציחים את ערכי השליחות, המסירות והתרומה למדינה של אלי כהן. העמותה הובילה את הקמת המוזיאון בשיתוף פעולה עם עיריית הרצליה, תוך גיוס משאבים ממשרד ראש הממשלה ותורמים פרטיים.
מורשת חוצת דורות
המוזיאון מהווה עדות חיה למורשתו של אלי כהן ולתרומתו העצומה לביטחון ישראל. נדיה כהן מדגישה את הצורך להמשיך ולפעול להכנסת סיפורו של אלי כהן למערכת החינוך, כדי להבטיח שמורשתו תישמר ותועבר לדורות הבאים. "אין שר חינוך שלא דפקתי על דלתו וביקשתי להכניס את סיפורו של אלי לתוכנית הלימודים", היא מספרת.
לסיום, הדגיש פרנקו גונן את המחויבות להנחיל את מורשת הגבורה: "אנחנו פועלים לשלב את סיפורו של אלי בתוכניות הלימודים, כדי שכל תלמיד בישראל יכיר את האיש שהקריב הכול למען ביטחון המדינה".
ביקור חובה
לסיום, המוזיאון מהווה עדות חיה למורשתו של אלי כהן ולתרומתו העצומה לביטחון ישראל. נדיה כהן מדגישה את הצורך להמשיך ולפעול להכנסת סיפורו של אלי כהן למערכת החינוך, כדי להבטיח שמורשתו תישמר ותועבר לדורות הבאים. "אין שר חינוך שלא דפקתי על דלתו וביקשתי להכניס את סיפורו של אלי לתוכנית הלימודים", היא מספרת. למרות האתגרים, העמותה והמוזיאון ממשיכים לפעול להנחלת מורשתו של אלי כהן, עם תוכניות להרחבת המוזיאון ופיתוח תוכניות חינוכיות חדשניות שיאפשרו לדור הצעיר להתחבר לסיפורו המרתק ולערכים שייצג.

מוזיאון אלי כהן בהרצליה מציע חוויה ייחודית ומרגשת, המאפשרת למבקרים להתחקות אחר חייו של המרגל הנודע. התצוגה מתפרשת על פני שלושה צירים כרונולוגיים: חייו האישיים והמשפחתיים, התפתחותו המקצועית, ופעילותו המבצעית על רקע התפתחות מדינת ישראל.
המוזיאון משלב אמצעי המחשה מתקדמים כגון הולוגרמות, אנימציות, ותפאורה אותנטית, לצד חפצים מקוריים מחייו של כהן. הביקור כולל סרטים פנורמיים בקריינותו של יהורם גאון ותמונות היסטוריות שעובדו על ידי חברת My Heritage.
- המסלול, המיועד לקבוצות של עד 17 מבקרים מגיל 14 ומעלה,
- משך הסיור המודרך כשעה וחצי ועובר דרך שבע תחנות מרכזיות, המספקות מבט מעמיק ומרתק על חייו ופועלו של אלי כהן.
- כתובת המוזיאון: רחוב הנדיב 2, הרצליה.
- סדרי הנגישות במקום: חניות נכים, גישה למבנה מעלית ושירותי נכים.
- ניתן לחנות בחניונים הסמוכים בתשלום (הראשונים 11, סוקולוב 6, חניון לב העיר ועוד).
- תחבורה ציבורית: קווים: 29,501,19,31,2,525,531,48,3.
- יש להזמין כרטיסים מראש באתר המוזיאון ולהגיע 15 דקות לפני תחילת הסיור.
- אתר האינטרנט של מוזיאון אלי כהן בהרצליה: .elicohen-museum.co.il
- אתר האינטרנט של עמותת אלי כהן elicohen.org.il