בזמן שרוב הישראלים עקבו אחר המלחמה דרך מהדורות החדשות, שקד ברנד (26) תיעד אותה מבפנים. עם מצלמה קטנה ושני חברים לנשק, הוא הצליח לתפוס רגעים אינטימיים ואותנטיים שמספרים את הסיפור האמיתי של המלחמה – לא דרך עיניים של גיבורים, אלא דרך מבטם של אנשים רגילים שנקלעו למצב בלתי רגיל.
שקד ברנד (26) שצבר יותר מ-200 ימי מילואים מאז ה-7 באוקטובר, תיעד את חוויות המלחמה של חבריו ליחידה בסרט דוקומנטרי מרגש שיוקרן בהרצליה. הסרט הדוקומנטרי החדש שהופק ע"י הוט 8 וקסטינה תקשורת, חושף את הפן האנושי של לוחמי המילואים בעזה. הסרט, שצולם על ידי שקד ברנד וחבריו ליחידה, מביא את סיפורם של הלוחמים מזווית אישית ואותנטית. ההקרנה תתקיים במרכז נינא בהרצליה (רחוב דוד אלרואי 1) ביום שלישי, 7.1.25, בשעה 20:00, בליווי שיחה עם היוצר.
את הקרנת הסרט יזם חבר מועצת העיר, גוני לצטר לאחר שצפה בהקרנת הבכורה לפני כשלושה חודשים. נפגשנו עם שקד לשיחה קצרה לקראת ההקרנה מחר במרכז נינא בהרצליה. הכניסה חופשית אך מותנית בהרשמה מראש.

שקד, איך הכל התחיל?
"הייתי בנפאל כשפרצה המלחמה. מיהרתי לחזור ארצה, והיינו חודש וחצי בעוטף עזה. כשקיבלנו פקודה להיכנס פנימה, החלטתי לקחת מצלמה ולתעד. לא האמנתי שבאמת ניכנס, אבל רציתי לתעד את החוויה".
מה היה הרגע המשמעותי ביותר בתהליך היצירה?
"היה אירוע מאוד קשה ביום רביעי של חנוכה, כשנהרגו חמישה חיילים ונפצעו עוד חמישה. למחרת בבוקר הבנתי מה הסרט באמת – זה לא רק על הקרבות, אלא על ההתמודדות, על להיות שם בעזה, מנותק, בחוסר ודאות".
איך התמודדת עם האתגר של להיות גם חייל וגם צלם?
"היו לי שני כובעים – חייל וצלם. בתור צלם הייתי צד את הסיטואציות, מסתכל סביב, בוחר את הדמויות. בתור חייל הייתי עייף, קם בשלוש בבוקר לשמירה. זה היה אתגר לשלב בין שני התפקידים".
מה מייחד את הפלוגה שלך?
"זו פלוגה מאוד מגוונת. יש בחור דרוזי שבדיוק השתחרר, בחור בן חמישים, חבר'ה מהציונות הדתית, אתיופים, רוסים, חילונים ודתיים. באמת יש הכל".

איך התבצע תהליך הצילום בשטח?
"רוב הזמן במלחמה הוא משעמם. לכבוש שטח לוקח כמה שעות, אבל רוב הזמן שומרים. רוב הצילומים היו במגננים, כשהיינו במקום מוגן. לפעמים הייתי מתכופף והמצלמה הייתה למעלה כדי שלא יראו אותי".
מי עוד היה שותף ליצירת הסרט?
"זה לא רק צילומים שלי. שני חברים ליחידה, עמיחי קורדה ואבי אפשטיין, גם צילמו. הרופא של הפלוגה, אור בודנר, עזר לי לראיין. זו הייתה ממש הפקה של הפלוגה".
איך היה תהליך העריכה?
"היו לנו 40 שעות של חומר גולם שהפכו ל-70 דקות. העריכה התבצעה בין סבבי המילואים, כשהצטרפה אלינו יסמי נובה, עורכת מקצועית. זה היה תהליך מורכב של בחירת הסיפורים והדמויות".
איך הגיבו חברי הפלוגה לסרט?
ת: "היו תגובות מעורבות. עשינו הקרנות בתוך עזה, והיו חבר'ה שהרגישו שזה מאוד מספר את הסיפור שלהם, והיו כאלה שהרגישו שזה ממש לא מייצג את החוויה שלהם".

למה בחרת בשם "לא גיבורים אנחנו"?
"רציתי להדגיש שאנחנו אנשים פשוטים שנקלעו לסיטואציה. אף אחד מהחיילים לא חיכה כל החיים שלו לרגע שהוא יורה במלחמה. אנחנו בסך הכל אנשים רגילים שאתה רואה בתור למכולת".
מה המסר העיקרי שהיית רוצה שהצופים יקחו מהסרט?
"הסרט מאוד אותנטי ואנושי. אנחנו רואים כל היום דברים בחדשות, אבל אי אפשר באמת להבין מה זה אומר להיות במלחמה. הסרט נותן הצצה אמיתית למה שקורה שם, בגובה העיניים".

"לא גיבורים אנחנו", יום שלישי 7.1.25 בשעה 20:00
חבר מועצת העיר, גוני לצטר: "צפיתי בסרט בהקרנת הבכורה שלו לפני כשלושה חודשים, והיה לי ברור שחייבים ליזום הקרנה פתוחה לתושבים בהרצליה. אומנם זו קצת קלישאה להשתמש במונח ״מסמך אנושי״, אבל זו המהות של הסרט הזה. לרגעים אתה כמעט מרגיש שאתה נמצא שם עם המילואימניקים בעזה, אלה החברים שלנו, השכנים שלנו, האנשים שחולפים על פנינו ברחוב, הם כל אחד מאיתנו. גם אם חשבתם שראיתם ושמעתם הכל על המלחמה, הסרט הזה ייגע בכם, אי אפשר שלא."
אכן, הסרט "לא גיבורים אנחנו" הוא יותר מסתם תיעוד של מלחמה – הוא מראה שמאחורי המדים והנשק עומדים אנשים אמיתיים, עם רגשות, פחדים ותקוות. דרך עדשת המצלמה של שקד, אנחנו מקבלים הצצה נדירה אל תוך הרגעים האינטימיים והאנושיים שמרכיבים את המציאות המורכבת בשטח.
ההקרנה המיוחדת בהרצליה, שתתקיים במרכז נינא (רחוב דוד אלרואי 1) ביום שלישי, 7.1.25, בשעה 20:00, מזמינה את הקהל להכיר את הפנים האמיתיות שמאחורי המלחמה. לאחר ההקרנה יתקיים מפגש מרתק עם שקד ברנד, היוצר ודמויות מהסרט, שיחשוף את הסיפורים והרגעים שמאחורי המצלמה. הסרט הופק ע"י הוט 8 וקסטינה תקשורת וזמין גם לצפייה ב-VOD של הוט. הכניסה חופשית אך מותנית בהרשמה מראש.
- מידע נוסף באתר מרכז נינא: herzliya.muni.il/events/8148