העבודות על המקטע הראשון של השביל (בין רחוב ארלוזרוב לרחוב יבנה) החלו בתחילת שנת 2022, ותוכננו להמשך כשנה וחצי. עד כאן, נשמע כמו פרויקט מנצח: איכות חיים לתושבים, שמירה על הסביבה וחיבורה של הרצליה לרשת שבילי האופניים של איזור המרכז, אבל האם זה המצב? ומה מתחבא מאחורי סלילת שביל האופניים?
כולנו רוצים לגור בסביבה ירוקה, בריאה ונגישה. נראה שסלילת שבילי אופניים היא פתרון שהוא גם ירוק, גם מקדם בריאות וגם מגדיל את אפשרויות הניידות של תושבי העיר. במסגרת פרויקט "אופנידן" נסללים כמאה ק"מ של שבילי אופנים בתוך ובין ערי המרכז (מהרצליה ועד ראשון לציון), ביניהם שביל השרון בן 16 הק"מ בין צומת רעננה הרצליה ועד לתל-אביב.
מה מתחבא מאחורי סלילת שביל האופניים?
בניית שביל האופניים החלה ללא שום שיתוף של התושבים. במסגרת הפרויקט נעקרה צמחיה רבה, בין היתר גם הצמחיה שגבלה בגן המשחקים ברחוב עינב, והוחלפה בחומות מתכת כעורות. בניית השביל בן הכמה מאות מטרים נמשכת כבר למעלה משנה והגישה לאתר הבניה נחסמה. נשאלת השאלה מדוע לוקח זמן כה רב לסלול מקטע כל כך קצר של שביל אופניים, ולראייה, סלילת המקטע השני (הצפוני של רמת השרון) בוצעה תוך כשלושה חודשים. לטענת התושבים, לא מדובר על שביל אופניים אלא על סלילה של כביש, המהווה תנאי לפרויקט פינוי-בינוי בשיכון דרום (הכביש שינקז את היציאה מהשכונה שתהפוך לשכונה עמוסה בתושבים ובכלי רכב). מבט אל אתר הבניה מבעד לחרכים בגדר מחזק את הטענה: ה"שביל" שנבנה רחב במיוחד, הרבה מעבר לרוחב סטנדרטי של שביל אופניים.
בנוסף לכל זה, התושבים גם מודאגים מביצוע עבודות התשתית על שטח הסמוך למפעל תע"ש, הנחשב מזוהם ועלול להיות מסוכן, גם בהתחשב באירועים האחרונים באזור תע"ש בשכונת נוף ים.
תושב השכונה הסמוכה מציין: "לא זו בלבד שבונים כביש שיחבל במרקם של השכונות ויהפוך את חיינו לפקק אחד גדול, בנייה תשתיות באיזור כל כך רגיש, על קרקע מזוהמת ואולי גם ממוקשת, מהווה סיכון בריאותי ובטיחותי לכולנו". הדברים מתייחסים למציאת שאריות אבק שריפה בתחילת 2022 בפארק רמת השרון, הממוקם גם הוא בסמוך למתחם תע"ש. בעקבות הממצאים התריע המשרד להגנת הסביבה על הסבירות למציאת מוקשים שנטמנו בקרקע."
לדברי דנה אורן-ינאי, חברת מועצת העיר: "שביל אופניים הוא פרויקט מבורך, אבל בפועל סוללים פה כביש חדש בצמוד לבתי שיכון גורדון והרצליה הצעירה, ללא תיאום עם התושבים ובניגוד גמור למובטח, מה שיסכן חיי ילדים, ויסכן את התוכניות לריאות ירוקות במזרח העיר".
עד כה, ניסיונות חוזרים ונשנים של תושבים ותושבות לפנות לעירייה לקבל מידע והסברים עלו בתוהו.