בשבוע שעבר מחמישי ועד ראשון התקיימו בהרצליה סדרת סיורים רגליים מודרכים ע"י מתנדבים במסגרת הליכות ג'יין. הסיורים הנערכים בערים ברחבי העולם נקראים על שם ג'יין ג'ייקובס, עיתונאית, סופרת ומגדולי המבקרים של תכנון הערים המודרניות. אחד הסיורים המוצלחים והמדוברים היה סיור תעופתי סביב שדה התעופה האזרחי בהרצליה שהוביל צחי נבו, מדריך טיולים מוסמך.
אנו שמחים לשתף אתכם בסיכום הטיול שהתקיים ביום שישי ה-17/5, את הסיכום הכין צחי נבו וכבר נציין שבמידה ויהיו מספיק מצטרפים יתואם סיור נוסף בהובלתו. פרטים ליצירת קשר תוכלו למצוא בסוף הכתבה.
באחר צהריים של יום שישי, יצאנו להכיר את עולם התעופה המופלא, באמצעות השכן שלנו בהרצליה – שדה התעופה. חלקנו רואים ושומעים את המטוסים ממריאים מעלינו אבל לא יודעים דבר על המתרחש בשדה עצמו. צחי נבו, תושב העיר, מורה-דרך ובעל קריירה מגוונת בחיל האוויר ובתעופה, התנדב להסביר הכל במסגרת סיור שנכלל תחת פרויקט "הליכות ג'יין" של עיריית הרצליה.
מרחב תלת-מימדי מעלינו
נפגשנו בסמוך לכניסה לשכונת גן רש"ל ממש קרוב למסלול הנחיתה וההמראה, וראינו מקרוב את המטוסים חולפים מעלינו. יכולנו גם לשמוע בקשר הרדיו כיצד מנוהלת התנועה על-ידי מגדל הפיקוח. גילינו שיש עולם מורכב של מרחב תלת-מימדי מעלינו, בו המטוסים עוברים בצורה נשלטת ומבוקרת. ראינו את התרשימים שלפיהם הטייסים נדרשים לטוס סביב השדה, אליו וממנו. ממש כמו "שבילים" באוויר. כל אחד מדווח על מיקומו ודואג לקבל אישור להמשך הטיסה באזור שעשוי להיות צפוף יחסית, בהמראות ובנחיתות. צחי הראה לנו חלק מהשרטוטים של השדה ושל נתיבי הטיסה בהרצליה ובסביבתה. מסתבר שלנמל התעופה בן-גוריון יש עשרות כאלה שמתאימים למסלולים השונים ותנאי מזג האוויר המשתנים.

תנאי בסיסי לקיום התעופה הוא התגברות על האתגר של כוח הכבידה של כדור הארץ. האחים רייט נחשבים לחלוצים שהצליחו לייצר מטוס לפני יותר מ- 120 שנה. שמענו כיצד הדברים השתכללו במהלך השנים שעברו מאז ומהם החלקים המרכזיים של כל מטוס. כיצד הכנף מייצרת עילוי, מה זה הגה גובה וכיצד הטייס משנה את כיוון הטיסה על-ידי גלגול המטוס. היום זה נראה לנו מובן מאליו אבל כשחושבים על זה ההנדסה נמצאת בתעופה במובנים רבים והיא מרתקת.
שדה התעופה בהרצליה
לשדה התעופה ישנה גם חשיבות היסטורית. שוחחנו גם על ראשיתו של חיל האוויר ועל רכש מטוסי הקרב הראשונים, שהיו למרבית האירוניה מתוצרת מסרשמידט, פרי תכנון גרמני ונרכשו בצ'כוסלובקיה, תוך כדי מלחמת העצמאות. שדה התעופה נקרא מזה מספר שנים על-שמו של מודי אלון ז"ל שהיה טייס קרב בחיל האוויר. מודי פיקד על טייסת הקרב 101 ולקח חלק בתקיפת הצבא המצרי סמוך לאשדוד של היום ("עד הלום") וגם זכה להיות הראשון להפיל מטוס מצרי מעל שמי תל-אביב.
מודי ז"ל מצא את מותו בהתרסקות בהרצליה, ממש בשדה התעופה שפועל היום, באוקטובר 1948 (זו הסיבה שהוחלט לקרוא את השדה על שמו). מגדל המים שנמצא סמוך לשדה היה מגדל הפיקוח וראינו תמונות הממחישות זאת, אפילו דוד בן-גוריון הגיע לבקר כאן!
הזמן טס כשנהנים… היה כיף ללמוד על עולם שלא הכרנו נמצא ממש מתחת (אולי מעל?) לאף!
צחי נבו, תושב הרצליה מזה 45 שנה. מתעניין ומתמחה בתעופה והיסטוריה של חיל האוויר. שירת כמהנדס במגוון תפקידים במערך הטכנולוגי של חיל האויר, ובמקביל הוסמך כטייס פרטי. בימים אלה משלב בעיסוקיו הובלת סיורים עירוניים, באזור הרצליה ותל אביב-יפו, כמורה דרך מוסמך.
- כתבה קודמת על כל הסיורים שהתקיימו בשבוע שעבר במסגרת הליכות ג'יין herzliyatoday.co.il/?p=2887
- מידע אודות שדה התעופה בהרצליה באתר ויקיפדיה